Zima na šestce: pro každého trochu jiná

Ohlédnutí za zimou prožitou v hlavním městě.

Bruslení

%%OPENFOTO("/image/200602_14.jpg",1,0,0,0,1)%%

Každý rok to vyjde. Přijdou mrazy a voda na rybnících se změní v parádní kluziště. Letos se bruslilo nejen na Džbánu a na Libockém rybníce, ale vlastní kluziště si děti s učiteli vytvořili i na hřištích před školami. Takto se například bruslilo každé odpoledne před školou na Červeném Vrchu a na nám. Interbrigády, kde si zorganizovali celé sportovní dopoledne s hokejem i krasobruslením. Výhodou takového kluziště je navíc jeho bezpečnost, když přijde obleva.

Inverze

%%OPENFOTO("/image/200602_13.jpg",1,0,0,0,1)%%

Téměř celý leden sužovaly Prahu mrazy a inverze. Nejen Dejvice a Bubeneč ležely v husté mlze jako pod pokličkou. Mateřské školy a školní družiny omezily vycházky.
"Každé ráno v devět hodin telefonujeme na číslo 14110, to jsou informace hydrometeorologického ústavu. Tam se dozvíme, jaký je stav ovzduší a koncentrace škodlivin, a podle toho s dětmi chodíme ven. Měřící stanice je přímo tady ve Veleslavíně," řekla ředitelka mateřské školy Vokovická a dodala, že v lednu byly hodnoty tak špatné, že s dětmi venku moc nebyli.

Lyžování ve Hvězdě

%%OPENFOTO("/image/200602_15.jpg",1,0,0,0,1)%%

Patří k zimní tradici na šestce, že jakmile napadne slušná vrstva sněhu, běžkaři na nic nečekají. Sympatické na lyžování ve Hvězdě je, že tam nejsou žádné kopce a hravě ho tedy zvládne každý.

Úklid sněhu

%%OPENFOTO("/image/200602_17.jpg",1,0,0,0,1)%%

Jakmile napadl nový sníh, vyrazily do ulic úklidové firmy i lidé s lopatami a košťaty. Povinnost uklízet sníh z vyhlášky magistrátu nevyplývá. Na druhou stranu je majitel nemovitosti odpovědný za škody, které vzniknou, pokud je chodník neschůdný. Odpovídá tedy i za úrazy, které by si přivodili kolemjdoucí na náledí nebo rozbředlém sněhu. Uklízet sníh je proto nezbytné.

Zimní radovánky

%%OPENFOTO("/image/200602_16.jpg",1,0,0,0,1)%%

Zatímco kolem Kulaťáku nebylo většinu měsíce po sněhu ani památky, směrem vzhůru po šestce sníh vydržel a zejména děti si užívaly zimních radovánek. Na břevnovské pláni to vypadalo jako na horách, rodiče pomáhali dětem stavět bunkry, tlačit boby a saně. Některé děti se pokoušely i naučit lyžovat. Na sídlištích se jezdilo z každého kopečka ­ na Dědině mezi paneláky, na Červeném Vrchu na konečné tramvaje i v parku na Hanspaulce.