Slovo starosty Tomáše Chalupy pro Šestku

Letošní zima je opravdu dlouhá a na pořádku v ulicích je to znát. Proč se neuklízí i v zimě? Myslíte, že systém jednorázových „jarních úklidů“ stačí? Radnice často organizuje různé aktivity pro děti či dospívající mládež. Pro seniory, kterých je v Praze 6 téměř 25 procent, ale jakoby se nepořádalo nic…

Letošní zima je opravdu dlouhá a na pořádku v ulicích je to znát. Proč se neuklízí i v zimě? Myslíte, že systém jednorázových „jarních úklidů“ stačí?

Jednoduchá odpověď: nestačí. Na druhou stranu však, prosím, berme v úvahu to, že vše něco stojí. Pokud něco chceme dělat, tak na to nejdřív musíme sehnat peníze. Program Čistá šestka, který tuto agendu řeší, je program dlouhodobý a má nějaký vývoj. Když jsme jej před třemi roky spouštěli, neuklízelo se pořádně ani v létě. Dokonce i jarní úklid se týkal jen několika ulic. Ročně se do úklidu investovalo několik milionů.

Dnešní rozpočet úklidů je skoro desetkrát větší! Máme jarní úklid v každé uličce, průběžné úklidy na celém území, přidali jsme i plošný úklid podzimní. Teď je před námi problém zimních úklidů. Počítám, že v průběhu několika týdnů předložíme návrh systémového řešení na příští roky.

Musím podotknout, že zimní úklid je finančně náročnější než letní. Kvalitní úklid by nás stál dalších víc než sto milionů korun. Ty buď nejdřív vyděláme, nebo si je půjčíme. Druhá varianta je nepochybně jednodušší, my ale tvrdíme, že pro dělání dluhů si nás občanů nezvolili. Tedy platí cesta delší a složitější.

Radnice často organizuje různé aktivity pro děti či dospívající mládež. Pro seniory, kterých je v Praze 6 téměř 25 procent, ale jakoby se nepořádalo nic…

Určitě je co zlepšovat a já se žádné iniciativě nebráním. Slovo „nic“ mi ale přijde trochu příkré. Je hned několik Prahou 6 podporovaných organizací, které zajišťují aktivity pro seniory. V Centru volného času BILBO v Patočkově ulici zahájil činnost Senior klub. Občanské sdružení Centrum pro zdravotně postižené ve Wuchterlově ulici zase pořádá výuku práce na počítači pro seniory. Zvláštní kurzy jsou v Domově důchodců v Šolínově ulici, kde byla otevřena „kavárna“ pro všechny seniory, nejen pro klienty. Další aktivity připravujeme pro letošek, jednou z nich jsou například kurzy, ve kterých chceme seniory naučit pracovat s počítači. Často jen chybí možnost „setkávání se“. To je určitě pole, kde radnice musí posílit své aktivity, a já věřím, že se tak stane už letos.