Staveniště na Hanspaulce má problémy s úklidem

náhled souboruNa Hanspaulce, ve stráni nad sportovním areálem vysokých škol, vyrůstá nový obytný komplex. Stavby si bohužel všimli nejen lidé v bezprostřední blízkosti stavby, ale i lidé ze vzdálenějších ulic a inspektoři životního prostředí radnice.

Od prosince, kdy začaly stavební práce, byly silnice v okolí neustále znečištěné jílem, který odpadával ze zablácených kol náklaďáků. Mazlavé bláto se dostávalo do ulic Nad Šťáhlavkou, Bechyňova, Zengrova a do Zelené, tedy téměř dva kilometry od stavby. Vytěžená hlína při jízdě odpadávala z přeplněných nákladních aut i na Evropské.

Radničním inspektorům životního prostředí se přes opakované kontroly nedařilo docílit zlepšení. „Naši inspektoři mohou denně udělit maximální pokutu tisíc korun, stavební firma na to nereaguje,“ řekla začátkem února vedoucí odboru péče o prostředí Lenka Zajptová.

Starosta Tomáš Chalupa osobně psal dopis jak firmě FCC, která je dodavatelem stavby, tak vlastníkům pozemku. Zástupci radnice v únoru kontrolovali okolí stavby takřka denně a tlačili na stavební firmu, aby se o úklid starala. „Absolvovali jsme jednání s dodavateli stavby, aby dodržovali předpisy, jinak by zasáhli pracovníci odboru výstavby,“ sdělil starosta Tomáš Chalupa.

 

 

Situace se začala zlepšovat již ve chvíli, kdy časopis Šestka požádal developerskou firmu o vyjádření, proč není schopen zajistit pořádek v okolí stavby. „Pochopitelně jako developer stavby se snažíme, aby stavba probíhala podle pravidel a norem. Bohužel vzhledem k počasí a s ohledem na fakt, že se nejedná o stavbu malého rozsahu, je pochopitelné, že nelze omezit vliv stavby na absolutní minimum,“ sdělila mluvčí projektu Renáta Kodadová ze společnosti ING Real Estate. „Společně s firmou FCC se snažíme nacházet řešení. Pro menší znečištění okolí byla uvnitř areálu zbudována provizorní panelová cesta, při výjezdu ze stavby je do ulice Na Klimentce instalován hydrant pro mytí vozidel. Ulice jsou, pokud to klimatické podmínky dovolují, čištěny mycími vozy, kontrolovány a čištěny jsou i kanalizační vpusti pro zajištění odtoku povrchových vod a bylo zintenzivněno čištění Zengrovy ulice,“ oznámila Kodadová krátce poté, co Šestka upozornila na neúnosný stav na silnicích. Stavbyvedoucí se k problému odmítl vyjádřit.

To, že se po intenzivních kontrolách radnice situace zlepšila, potvrdil radní Jan Holický: „Firma začala konečně uklízet, přesto kontroly stále probíhají.“ Podle radního pro územní rozvoj Jiřího Hermanna je v silách dodavatele stavby úklid zajistit. „V Praze 6 probíhá momentálně několik velkých staveb, např. v Liboci, ve Vokovicích či u Evropské a ve všech případech se daří ulice udržet v přijatelném stavu.“

Dokončení výstavby komplexu na Hanspaulce se předpokládá na jaře příštího roku. Zemní práce by měly být brzy hotové, což stav samo zlepší.

 

Co se vlastně na Hanspaulce staví?

Na ploše třech hektarů je navrženo 29 objektů, z čehož je 13 samostatně stojících vil a 16 dvojdomů. Území je lemováno ulicemi Na Mičánce, Na Klimentce a Na Kotlářce. Z ulice Na Klimentce budou ústit do dané lokality dvě nové komunikace, které umožní přístup k domům.

Pro udržení charakteru komplexu byl architekty stanoven jednotný ráz ulic tvořený zídkami i společný vzhled domů. Ty, i když jsou si na první pohled podobné, tak nejsou stejné. Soukromé části zahrad jsou odděleny kovovými ploty, ozeleněny trávníky a osázeny vzrostlými stromy. Všechny vily a dvojdomy vyjadřují jedinečnost individuality, přičemž podle architektů zachovávají vytříbenost prostředí odpovídající této čtvrti. Návrhy domů vycházejí z architektonického slohu 30. let minulého století.

 

Repro: ING Real Estate