Tradiční masopust ovládl Prahu 6

Čtyřicet dní před Velikonocemi pravidelně přichází veselý masopust. Svátek, který do dlouhé zimy přináší příjemnou představu, že jaro už se blíží. Patří k němu zábava, muzika a dovádění v maskách. Letos se vydal masopustní průvod po Bělohorské ulici již po dvanácté, v pátek 24. února.

Masopustní právo udělil maškarám po dvou letech opět starosta Tomáš Chalupa, který udával tempo průvodu od kapličky Poutní cesty na Dlabačově směrem ke kulturnímu centru Kaštan. Do kroku hrála kapela Břevnovanka a zprvu nesmělý průvod masek se zvolna vydával vzhůru. Cestou zastavoval v obchůdcích břevnovských živnostníků. Ti měli, jak je již dobrým zvykem, připraveno něco dobrého na zub a s folklorním souborem Mateník si za odměnu zatančili na chodníku taneček. Průvod končil v parčíku za Kaštanem, kde teprve nastalo to správné hodování: jitrnice, jelítka a chleba se škarkami se přednostně rozdával maskám, ale na každého se nakonec dostalo. Podle tradice tohoto svátku platí, že je třeba najíst se masa do zásoby, protože až do Velikonoc bude trvat období půstu.

Masopustní veselení pokračovalo v sobotu na oblíbeném karnevalovém bálu na Ořechovce, který stejně jako průvod pořádal spolek břevnovských živnostníků. Oč méně bylo letos masek v průvodu, o to více se jich sešlo na plese. Soutěž o tu nejhezčí, na téma „ze všech koutů světa“ vyhrála paní Kosová, ředitelka MŠ Jílkova, v originálním převleku norského rybáře. Na parketu pak tančili Japonec, Mexičan, skotský dudák i moravská děvečka, a k tomu jim hrála kapela Vitamin.

Konec masopustu slavili první březnový víkend i děti s rodiči ve Vokovicích průvodem masek v tradičních staročeských převlecích za kuchaře, handlíře, kominíky a strašidla. Organizovala jej umělecká škola Ch. Masarykové společně s místní mateřskou školou. Nechyběla živá kapela, složená z žáčků hudební školy. Kolemjdoucí se zastavovali a zpívali lidovky s průvodem, který putoval od koupaliště Džbán až k mateřské škole, kde se rozdělil. Maškarními karnevaly to žilo i jinde. Bály uspořádali například na školách na Dědině či Na Dlouhém lánu.

Po vydařeném masopustu se lidé už nyní mohou těšit na jarní bubenečské trhy, které v dubnu uspořádá městská část na Krupkově náměstí. Na trzích budou prezentovat zástupci uměleckých cechů a řemesel výrobu dobových produktů.

%%OPENFOTO("/image/200603_01.jpg",1,0,0,0,1)%%

Dřív panovalo přesvědčení, že v den masopustu má člověk jíst a pít co nejvíce, aby byl celý rok při síle. A hezké tradice se mají zachovávat.

%%OPENFOTO("/image/200603_14.jpg",1,0,0,0,1)%%  

12. masopustní průvod tradičně prošel vzhůru Bělohorskou ulicí. Příští rok se zde bude slavit povýšení Břevnova na město.

%%OPENFOTO("/image/200603_15.jpg",1,0,0,0,1)%%

Téma průvodu bylo „Ze všech koutů světa“, proto byly k vidění i různé exotické převleky.

%%OPENFOTO("/image/200603_18.jpg",1,0,0,0,1)%%

Masky ve Vokovicích musely být tradiční – čerti, smrtky, babky s nůší, koňáci, kuchaři. Ukázalo se, že smysl pro humor ani fantazie vokovickým nechybí.

%%OPENFOTO("/image/200603_16.jpg",1,0,0,0,1)%%

Známá zpěvačka Eva Pilarová, obyvatelka Prahy 6, byla na masopustu pouze divákem. Paní Pilarovou průvod bavil, a tak fotografovala, co se dalo.

%%OPENFOTO("/image/200603_13.jpg",1,0,0,0,1)%%

Starosta Tomáš Chalupa udělil maskám masopustní právo k veselení ve stylovém převleku.

%%OPENFOTO("/image/200603_19.jpg",1,0,0,0,1)%%

„A vy páni muzikanti…,“ a další veselé lidovky zněly průvodem, který šel letos poprvé Vokovicemi od koupaliště Džbán. O hudbu se postaraly děti z umělecké školy Ch. Masarykové pod vedením paní Pudlákové.

%%OPENFOTO("/image/200603_20.jpg",1,0,0,0,1)%%

Malí i velcí, všichni se bavili.

 

%%OPENFOTO("/image/200603_17.jpg",1,0,0,0,1)%%

Tanečky s břevnovskými živnostníky patří k tradici průvodu. V obchůdcích je vždy připravené něco k zakousnutí, aby průvod cestou ke Kaštanu nevyhládl. Na jeho konci čekaly jitrnice od Huderů a svařák pro zahřátí.