Praha 6 smete zimu z ulic a chodníků

Po dlouhé a náročné zimě začal v Praze 6 úklid ulic, které je potřeba zbavit prachu, špíny a zbytků štěrku a soli. Jak je zvykem v posledních letech, městská část se připojuje k úklidu TSK a financuje úklid chodníků a těch vozovek, se kterými technická správa nepočítá.

"Opět chceme vyzvat řidiče, aby nekomplikovali práce tím, že si včas nepřeparkují auta, a to i z chodníků, kde úklid probíhá ve stejný den," apeluje radní Jan Holický, který za pořádek v Praze 6 zodpovídá.

Ještě před úklidem chodníků mohou lidé využít velkoobjemové kontejnery, které budou v každé lokalitě rozmístěny s předstihem a označené logem městské části. "Tam lze odkládat větve a listí ze zahrádek, ale i objemný domovní odpad," říká Holický.

Březnové sněžení, se kterým již nikdo nepočítal, znemožnilo přistavit kontejnery umísťované magistrátem do části Dejvic a Bubenče, a to v termínu 13. a 14. 3. Proto je stanoven náhradní termín na 18. a 19. 4. (viz str. 15.).

Kvůli přívalu sněhu starosta Chalupa nařídil jednorázovou akci, při které byl bagry likvidován sníh z exponovaných míst na Petřinách a v Dejvicích, kde se nedalo parkovat. Nákladní auta odvezla přes 350 kubíků sněhu.

Kalamita znovu rozpoutala diskuzi o tom, jakým způsobem řeší úklid sněhu zákon o pozemních komunikacích, který neukládá povinnost sníh uklízet. "Provedli jsme řadu kontrol, mnoho lidí zodpovědně sníh uklízelo, problémy byly před budovami firem a podniků," říkají inspektoři životního prostředí. "Zoufalá situace byla například před budovou PRE při Evropské."

Na odstranění náledí se proto podíleli lidé z úseku veřejně prospěšných prací, které radnice zaměstnává. "Suplovali práci vlastníků a uklízeli přístupové cesty k poliklinikám, přechody a nejrušnější chodníky," říká radní Holický. Lidé si na radnici stěžovali na ulice, kde se neuklízelo vůbec. "Vyhláška magistrátu vyčleňuje přes 400 míst, kde TSK uklízet sníh nemusí. Snažíme se žádat, aby se tento počet snížil," vysvětluje radní.

 

 

I takto začal jarní úklid

U kontejnerů přistavených magistrátem lidé hromadili množství různého odpadu. Koncem března měly Pražské služby, které kontejnery vyváží, k dispozici pouze pět aut. "Čtyři jezdily pro Prahu 6, a přesto to nestíhaly," řekl radní Holický s tím, že výjimečně auta musela jezdit s odpadem do spalovny v Malešicích nebo na skládku v Ďáblicích a ne do Úholiček, proto to trvalo déle. U kontejnerů přistavených městskou částí zajišťuje jejich průběžnou výměnu najatá úklidová firma. "Odvoz by měl být plynulý. S dotazy se lidé mohou obracet na inspektory prostředí nebo telefonovat na úřad paní Pokorné na tel. 220 189 902," radí Holický.