Z libockého archeoparku zmizely ruiny

Téměř přesně "do roka a do dne", jak poznamenal pan Valeš na setkání radních s občany Liboce, se podařilo radnici odstranit rozpadlé domky v areálu archeologického parku naproti libockému kostelu. Tak to slíbili její zástupci místním lidem, kterým se ruiny v blízkosti jejich domů nelíbily.

"Nechali jsme zbourat a odvézt zbytky zděného domu z předminulého století i přístavek ke zdi u vchodu do areálu," potvrzuje místostarostka Marie Kousalíková. Na místě zůstal pouze velký dřevěný srub. Ten je majetkem sdružení Archaia, které má z minulosti pozemek od radnice bezplatně pronajatý na dalších více než dvacet let. Před pár lety zde sdružení pořádalo letní tábory pro děti a semináře, místní lidé však říkají, že v posledních letech měli s jeho činností v parku spíš negativní zkušenosti. "Jednáme s Archaiou o vyrovnání závazků a pohledávek a zároveň o možnostech ukončení smlouvy," říká místostarostka Kousalíková. Radnice je ochotna pomoci Archaie přemístit srub na místo, které si sama určí.

Libočtí jsou s odstraněním nevzhledných zbytků domů z areálu parku spokojeni. Nyní ještě čekají na opravu porušené obvodové zdi. "Městská část nechá zeď opravit až současně s opravou přilehlého chodníku," sdělila Marie Kousalíková. A jaké má radnice plány s uvolněným pozemkem? Na místě by chtěla vytvořit odpočinkový volnočasový areál pro seniory i pro mládež. Areál by měl mít denní režim a večer by se měl uzamykat.