Den Země na Praze 6

Ti, kteří se 22. dubna nechali zlákat krásným, takřka letním počasím na výlet do Šárky, měli možnost zúčastnit se 4. ročníku Dne Země na Praze 6.

Akci u příležitosti celosvětové oslavy Dne Země uspořádalo s podporou městské části o. s. Mladí sociální demokraté spolu s ZO Herpetologická Českého svazu ochránců přírody.

Na pěti stanovištích byla nachystána celá řada her a soutěží, ale i malířská "minidílna", dalekohledy připravené na sledování slunečního povrchu a okolní krajiny či zkušení ochránci přírody, který ochotně odpovídali na dotazy malých "zvědavců". Účastníci měli možnost prohlednout si i pohladit živé želvy a exotické hady.

Součástí akce byl také úklid Šárky, do kterého se kromě organizátorů zapojilo množství zájemců z řad veřejnosti. Jejich dobrovolné gesto, kdy obětovali část svého volného dne na to, aby uklidili nepořádek po těch méně pořádných, tak vlastně byl tím správným naplněním hesla celých "narozenin Země" Clean up the world (Ukliďme svět). O tom, že nezůstalo jen u gest a symbolů, vypovídá řada pytlů odpadků, sebraných do plastikových pytlů či celkově kulturnější prostředí v okolí Šáreckého potoka a chodníku spojujícího zastávky autobusu Divoká a Nová Šárka.

Letošní Den Země v Šárce oslavil čtvrté výročí a jasně ukázal, že vzrůstá počet lidí, kterým není lhostejný osud jejich prostředí, a namísto pasivity aktivně usilují o nápravu věcí, které je trápí v jejich okolí. Zájem veřejnosti byl tak tím největším oceněním pro pořadatele celé akce.

Za organizátory
Václav Klusák a Jakub Štědroň