Jaká byla Praha 6 před 80 lety?

Porovnejte ji s tím, jak vypadá dnes. Unikátní výstavu fotografií s názvem „Dialog prostoru a času“ zahájil starosta Tomáš Chalupa v květnu v Písecké bráně.

 

 

V Písecké bráně se potkávají dvě různé doby

Dialog prostoru a času – tak to výstižně pojmenovali autoři výstavu v Písecké bráně, kterou bude lákat především obyvatele Prahy 6.

„Expozice jedinečným způsobem zobrazuje změny, které se v našem okolí udály za posledních 80 let. Zahrnuje jedenasedmdesát fotografií z minulosti a současnosti,“ říká Bohumil Beránek, jeden z organizátorů výstavy, kterou uspořádala městská část.

Podkladem se staly historické fotografie z knihy Před branami Velké Prahy, kterou vydala radnice vloni. Každá fotografie má na výstavě svého „dvojníka“ ze současnosti. „Pokusili jsme se vybrat totožné místo, odkud byla fotografie pořízena a zachovat i roční období nebo světlo,“ popisují náročnou práci autoři současných fotografií Vlastimil Kvapil a František Malý. Proto také dvojice vznikaly téměř rok. Historické fotografie pocházejí z radničního archivu a sbírky Jana Zavřela, který se sbírání starých fotek a pohlednic věnuje přes 15 let a má jich kolem dvou tisíc. „Na výstavě je jakýsi reprezentativní výběr, z každé části Prahy 6 něco,“ říká Zavřel. Srovnání se současností je v řadě míst velmi překvapivé. Například tam, kde domy musely ustoupit Evropské třídě nebo na Bělohorské. Zajímavé jsou i jiné proměny: místo hospůdek jsou obchody, místo obchůdků banky. Že jde o výjimečnou výstavu, potvrdily reakce prvních návštěvníků: „Je to velmi působivé. Dvojice jsou naprosto přesné, muselo to dát velkou práci.“ Někteří ji považují za jednu z kulturních událostí roku.

Na návštěvníky výstavy čeká překvapení v podobě historických pohlednic, které radnice nechala při této příležitosti znovu vydat. V kavárně Písecké brány je mohou nechat označit pamětním razítkem. Zakoupit si mohou také knihu, která vyšla vloni k 85. výročí Prahy 6. Výstava potrvá do 10. června a je otevřena denně od 10 do 18 hodin. Vstup zdarma.

 

Formanská hospoda U Kaštanu z počátku 19. století přestala sloužit svému účelu v 50. letech minulého století, kdy zde vznikla expozice dějin dělnického hnutí.

 

Při rozšiřování Bělohorské ulice v roce 1955 přišla budova o své jižní křídlo.