Petřiny jsou rozkopané

Lidé na Petřinách to poslední měsíce nemají jednoduché. Severní část Petřin se proměnila ve staveniště. Od března zde probíhá kompletní obnova kanalizačních a vodovodních sítí.

Z Petřin je staveniště, obnovují se inženýrské sítě

Čtrnáct akcí, které provádí Pražská vodohospodářská společnost, se postupně dotkne ulic Na Okraji, Na Souvrati, Polní, Na Rovni, Předvoje a Heyrovského náměstí.

„Petřiny jsou součástí velké stavby, která se táhne postupně od Baterií až k Libockému potoku,“ říká Luděk Touška z PVS. Po posouzení technického stavu opravují vodohospodáři sítě, které jsou v havarijním stavu. „Pokud bychom však dělali jednu ulici po druhé, trvalo by to nejméně tři roky,“ komentuje rozsáhlou akci s tím, že někdy se sítě vyměnit musí. Na druhou stranu bude díky novým materiálům oblast zabezpečená na další desítky let. Opravy probíhají postupně, nejprve kanalizace, potom vodovod a do ulic Polní, Na Rovni, Předvoje a U Hvězdy ještě vstoupí plynaři. Tím se vše protáhne až do podzimu. Ulice jsou částečně uzavřené. „Všude se snažíme zajistit alespoň částečnou obslužnost, ale u takto rozsáhlé stavby je to velmi složité,“ říká stavbyvedoucí Roman Sulík ze společnosti Skanska, která pro PVS akci zajišťuje. Přesto lidé mají problémy s parkováním, s odvozem odpadků, s přístupem do domů a někteří mají strach o statiku domů. „Problémy řešíme individuálně – lidé v okolí si zvykli, že mě mohou kontaktovat přímo,“ dodává Sulík.

Akce není v kompetenci městské části, proto se lidé s eventuálními stížnostmi musejí obracet právě na vedení stavby Skanska – kontakty najdou na tabulích s označením stavby. „Praha 6 pouze vydává dopravně inženýrská rozhodnutí,“ říká vedoucí dopravního odboru Dana Charvátová. Městská část do těchto míst nevstupuje s chodníkovým programem. Síťaři po skončení oprav chodníky a ulice obnoví. Pouze tam, kde radnice trvá na konkrétním povrchu, na opravu přispěje. Podobná situace je na Bateriích II, západně od ÚVN, v ulicích Brixiho, Myslivečkova, Rybova, Stamicova a Voříškova, kde se také pokládají nové inženýrské sítě a poté dojde i na celkovou rekonstrukci povrchů. „Každá stavba omezuje okolí, snažíme se tyto vlivy minimalizovat. Všem obyvatelům Petřin se za dočasné zhoršení jejich prostředí omlouváme a věříme, že dokončená stavba tuto lokalitu výrazně zhodnotí,“ dodává Ondřej Šuch, vedoucí vnějších vztahů Skanska.

 

 

Libocká se uzavře

S chodníkovým programem městská část vstupuje do ulic Sestupná a V Domcích v Liboci, kde se od podzimu pracuje na nové kanalizaci, vodovodu a následně plynovodu. Radnice financuje nový mozaikový chodník a vozovku. „Na náklady investora budou opravené také již hotové chodníky v Sestupné, které poničila stavba,“ vysvětluje Charvátová. Akce síťařů by se v létě měly přenést až do Libocké ulice, která bude dva měsíce neprůjezdná. „Měla se uzavírat od 1. června, ale jednáme o posunutí na 1. červenec,“ říká Charvátová.