Policie kontrolovala, komu se nalévá alkohol

Do pětadvaceti restaurací po Praze 6 se vydali 12. května po osmé večer společně hlídky policistů a městských strážníků. Při nárazové akci měli prověřit, zda číšníci nalévají dětem a mladistvým alkohol. Kontrolu podniků s krycím názvem „lustr“ nařídil starosta Tomáš Chalupa.

„Nešlo o jednorázovou akci a naším cílem není hitparáda čísel. Smysl je v prevenci a budeme takové kontroly opakovat i v dalších týdnech,“ sdělil starosta Chalupa. Ten již potřetí využil své zákonné právo povolat v obecním zájmu obě policejní složky k takové akci. Číšníci si budou muset dávat velký pozor, komu nalévají. Kdo vypadá mladě, bude lépe, když se vydá na pivo s občankou.

Nárazovou květnovou kontrolu rozdělili policisté do tří fází: prohlídka klidnějších restaurací a zahrádek, poté těch vyhlášenějších a nakonec klubů a diskoték. Na mušku si vzali například dejvické a bubenčské bary Bacara, El Wood, Escobaras, ale také Hostinec na Jenerálce, restauraci U Řezníka a studentské kluby na Strahově a na Hvězdě. „Vytipovali jsme i takové, které považujeme za problémovější,“ uvedl ředitel městských strážníků Prahy 6 Viktor Richter.

Policisté kontrolovali občanské průkazy a mladé lidi, kteří je neměli, čekala dechová zkouška. Tak se například zjistilo, že v jednom dejvickém baru si s kamarády dopřávaly pivo tři sedmnáctileté dívky. Strážníci je místo dalšího posedávání v restauraci doprovodili domů. Číšníka, který jim nalil, čeká kvůli přestupku správní řízení. Ten se však bránil tím, že dívkám pivo musel někdo koupit.

Během noci policisté prověřili 83 lidí, u pěti mladistvých zjistili dechovou zkouškou alkohol. Na pokutách policie vybrala na místě dva tisíce korun. Úspěchem nárazové akce pak bylo zadržení celostátně hledaného člověka v baru na Bělohorské. Nepomohlo mu ani to, že se pokusil ukrýt na toaletě. Byl bez občanky, ale po té, co policistům nadiktoval údaje, skončil s pouty na rukou.