Výstava hledá sedm divů

náhled souboruPo dvou letech na stejném místě, ve stanu na Vítězném náměstí, se lidé budou mít možnost znovu ohlédnout za tím, jak se změnila tvář Prahy 6. A také nahlédnout do budoucnosti.

„Praha 6 je jako každé město živý organismus, který se mění, vyvíjí. Po velkém ohlasu předchozích výstav z let 2002 a 2004 chceme i letos vystavit projekty, které změní tvář naší čtvrti,“ vysvětluje důvody k pořádání akce starosta Tomáš Chalupa.

Řada projektů, které návštěvníci tehdy zahlédli na výstavních panelech, si již našla svoje místo. Z  obecních jsou to například rekonstruovaná Ladronka nebo sál Globus. Nebo soukromé projekty, jako administrativní budovy při Evropské nebo bytové komplexy na Hanspaulce či v Liboci. Sám starosta Chalupa přiznává, že i jemu se některé projekty líbí víc a jiné méně: „Osobně mám rád projekty, které  respektují okolní stavby, ale nejsou jejich kopií. Stejně tak, jak to nedělali architekti v minulosti, a dnes jejich výtvory chráníme jako památky. Dogmatismus některých památkářských lobby často hraničí s lidským rozumem.“

Praha 6 mění tvář III představí od 6. září v několika ucelených expozicích od každého trochu. Stěžením tématem je tentokrát hledání toho, co je v Praze 6 nejzajímavější. Organizátoři vybídnou návštěvníky, aby pomohli najít „Sedm divů Prahy 6“. „Je to paralela k sedmi divům světa a sedmi divům Česka, které se volily nedávno,“ říká tiskový mluvčí radnice Martin Šalek. „Zároveň chceme co nejvíce zapojit návštěvníky a vybídnout je, aby se zastavili a rozhlédli kolem sebe.“ Lidé budou mít možnost vybírat ze sedmi „zázraků“ nominovaných radnicí a udělit jim hlas, nebo doplnit vlastní tipy.

Velkou pozornost věnuje výstava historii Břevnova, který v roce 2007 slaví 100. let od svého povýšení na město. Součástí doprovodného programu bude křest čerstvě vytištěné Knihy o Břevnově, vydané k této příležitosti, a také kalendáře s dobovými fotografiemi, které odrážejí kouzlo starého Břevnova. Historická část výstavy nezapomíná ani na letos stoletou technickou památku čistírny odpadních vod nebo na 75. výročí zavedení trolejbusové linky číslo 303 do Prahy.

Výstava Praha 6 mění tvář III bude otevřena denně od 6. do 24. 9. od 10 do 20 hodin. Program doprovodných akcí bude vyvěšen ve stanu a na www.praha6.cz, kde bude i on-line přenos kamery ze stanu.