V Anderleho galerii vystavují třináctiletí školáci

Obrazy dvanáctiletých a třináctiletých žáků základní školy nám. Interbrigády mohou návštěvníci spatřit v Pelléově vile v Galerii Anderle, vedle děl slavného grafika. Výstavu jim uspořádal přímo Jiří Anderle, který obrazy "zachránil" z výstavy na plotu školy.

"Byla to moje žena Milada, která mě poslala, a» se jdu podívat ke škole. Když jsem viděl tu dětskou tvořivost, ty krásné kompozice, dostal jsem strach, že zmoknou nebo je poškodí vítr a rozhodl jsem se je přesunout do galerie," vypráví Anderle. Jeho slova potvrzuje ředitel školy nám. Interbrigády Petr Karvánek. "Pan Anderle nás donutil kresby z plotu sundat a nabídl prostor v galerii," vzpomíná, jak malíř v pátek odpoledne přesvědčoval učitele, aby kresby schovali.

Výtvory dětí ze 6. a 7. tříd jsou výsledkem podzimního adaptačního kurzu. "Dostali za úkol, aby nakreslili své dojmy a emoce z pobytu na prožitkovém kurzu," řekla učitelka Drahuška Ladislavová, organizátorka kurzů. "Pod těmito malbami by mohl být podepsán kterýkoliv z renomovaných tvůrců," nešetřil chválou Jiří Andrle. Přitom žádný z žáků a žákyň, kteří obrazy vytvořili, nemá výtvarnou specializaci. "Dětská tvořivost je fenomén. Z obrázků je patrné, že děti nejsou zatíženy konvencemi a svázány výtvarnými směry a znalostmi. Je vidět, že tvořily pro radost. Jde to až na dřeň lidského bytí," domnívá se umělec. "Je to moderní a skoro neuvěřitelné."

Současně s kresbami školáků, které v galerii zůstanou až do března, Jiří Anderle již podruhé vystavuje africký textil. "Geometrie tkanin má v sobě určitou magii," vypráví se zaujetím. "Pro africké kmeny bylo vytváření tkanin jako meditace a ve vzorech se odráželo to, čím žili. Textilie pak tvořily dekorace šamanských příbytků," vysvětluje Anderle, vášnivý sběratel afrického umění.

Milada Anderlová upozornila manžela na kresby školáků na plotě ZŠ nám. Interbrigády. Díky tomu obrázky nyní visí v Anderleho galerii, kde jim slavný grafik poskytl výstavní prostor.