V parku na Hanspaulce se pracuje

náhled souboruNa Hanspaulce začala obnova parku mezi ulicemi Vostrovská a Krocínovská, která by měla trvat dva měsíce. Ke kompletní rekonstrukci přistoupila radnice po zhodnocení špatného stavu topolů a hlohů, které tvořily obvod parku.

O jejich vykácení se vedly veřejné debaty mezi radnicí a občany, z nichž jedna část s kácením souhlasila, druhá se likvidaci starých stromů, které hrozily spadnutím, bránila. Špatný stav stromů potvrdily opakované posudky odborníků.

Díky rekonstrukci parku vznikne v přilehlých ulicích 26 regulérních parkovací stání. „Dosud řidiči parkovali auta částečně v parku – koly na trávníku. Nyní budou podél něj parkovací zálivy,“ sdělila vedoucí odboru dopravy Dana Charvátová. Tím se nově vysazované obvodové aleje a mlatové cesty posunou proti původnímu stavu o metr ke středu vnitřní travnaté plochy. U nového trávníku se počítá s instalací automatického závlahového systému. Zatravněna bude i plocha kolem trafostanice na jedné straně parku. Na druhé bude obnoveno oplocené dětské hřiště – pískoviště s herní sestavou. Na hřišti i v parku přibudou lavičky a odpadkové koše.

Nový hanspaulský park nezůstane bez stromů. Místo vykácených topolů nechá radnice vysadit duby letní. „Budou mít sloupovitou korunu, ta jde více do výšky,“ uvedla Lenka Zajptová z odboru péče o prostředí. Alej bude tvořena výpěstky jeřábů, které budou vysazeny po dokončení stavby.