Studenti Gymnázia Nad Alejí vytvořili v Chicagu logo pro Českou školu T. G. Masaryka

náhled souboruStudenti Gymnázia Nad Alejí již popáté navštívili americké město Chicago v rámci výměnného programu „Czechago“. Tato výměna začala již v roce 2008 a do dnešního dne se jí úspěšně zúčastnilo téměř 100 studentů. Stala se tak jedním z mnoha programů, jimiž se gymnázium profiluje.

Na programu byla spolupráce s partnerskou školou Walter Payton High School, jednou z nejprestižnějších státních středních škol města, setkání s krajany žijícími v tomto nádherném městě, a v neposlední řadě spolupráce na tvorbě výtvarného projektu. Z ní vzešlo nové logo určené pro Českou školu T. G. Masaryka.

Protože si tento rok náš stát připomíná 95. výročí založení ČSR a protože byli studenti GNA spolu se svými americkými protějšky pozváni na Generální konzulát ČR na oslavu tohoto výročí, nabízela se možnost připravit prezentaci, která by mapovala události s výročím spojené. Studenti se úkolu zhostili na jedničku. Velkého uznání se jim dostalo nejen od jejich amerických partnerů, ale i z řad cca stovky hostů. Pochvalami nešetřil ani velvyslanec České republiky ve Spojených státech Petr Gandalovič, biskup Mons, Václav Malý nebo zástupci Pražského výboru Chicago Sister Cities International v čele s panem Dukem Dellinem.

Po celý týden byl pro „alejáky“ partnerskou školou připraven bohatý program, který zahrnoval nejen začlenění do běžného dění školy, ale i návštěvy muzeí, galerií a největších skvostů tohoto města – historických mrakodrapů.

Studenti Gymnázia se svými učiteli navštívili také Českou školu T. G. Masaryka, kde výuka probíhá výlučně v češtině. Školu navštěvují děti, které mluví česky, ale trvale žijí v USA, takže jejich dorozumívacím jazykem je převážně angličtina. Malí žáci byli velice milí a dychtiví nového poznání. Společně se zapojili do výtvarného projektu Graffiti Workshop. Těm nejmenším byla technika představena a pracovali s již připravenými šablonami. Ti větší za asistence učitelů a studentů gymnázia vytvářeli své vlastní šablony. Celý workshop vyvrcholil vytvořením graffiti jmenovce školy T. G. Masaryka. Toto zpracování se stalo novým logem školy a zároveň dárkem českých studentů žákům česko- americkým.