Prahu 6 předávám v dobré kondici, je na mém nástupci, jakým směrem se vydáme dál

náhled souboruMarie Kousalíková je historicky první ženou v čele radnice městské části Praha 6. Když v únoru 2011 byla zvolena zastupiteli starostkou na otázku, co by si přála zlepšit odpověděla, že se budete snažit více uchopit sociální problematiku, více se zaměřit na seniory, ale i na potřeby mladých lidí a dětí. Po dvaceti letech práce v komunální politice letos na radnici předá povinnosti svému nástupci.

Co se povedlo?

Praha 6 je jednou z nejstarších městských částí. Proto připravuje speciální programy, akce pro seniory. Modernizace domu s pečovatelskou službou v Liboci představovala investici 29 milionů korun. Znovu se otevřela Pelléova vila s velkým množství akcí pro širokou veřejnost.

Požádali jsme hlavní město o svěření prázdné budovy v Šolínově ulici v Praze 6, odkud se vloni odstěhoval Domov seniorů. O svěření objektu jsme hlavní město požádali, protože společně s Nadací Charty 77 máme ojedinělé využití. Měl by totiž vedle občanů seniorů z Prahy 6 sloužit také seniorům z řad umělců. Projekt, který nemá v Česku obdoby má zatím pracovní název „Dům 4 múz“. Již v listopadu 2013 podepsala Praha 6 s Nadací Charty 77 memorandum o spolupráci při vytvoření domu pro seniory umělce a seniory z Prahy 6. Platí, že Nadace Charty 77 zajistí finanční prostředky na rekonstrukci objektu za podmínky, že zůstane zachován původní charakter budovy. Po rekonstrukci vznikne v objektu kapacita pro cca 80 seniorů. Polovina této kapacity bude využívána Nadací Charty 77 pro seniory, kteří v aktivním věku působili v oblasti kultury a druhá polovina městskou částí Praha 6. Provoz domu zajistí Praha 6.

 

A v oblasti školství?

Kapacita mateřských škol byla od roku 2008 navýšena o 628 míst na dnešních 2817. Ve školním roce 2014/2015 přibyde dalších 154 míst. Na opravy a rekonstrukce mateřských škol Praha 6 od roku 2008 dala 324 milionů korun. Praha 6 má jako první v metropoli modulovou školku v Meziškolské. Základní školy mají unikátní projekt „Tablety do škol“. Možnost pracovat s tablety dostanou letos děti na všech 15 základních školách Prahy 6. Praha 6 je první v republice, která začala v rámci projektu „Škola na dotek“ tablety do vyučování plošně zavádět. V rámci pilotního projektu, který proběhl v loňském roce na vybraných školách, bylo vyškoleno celkem 346 učitelů a tablety využívalo přes 2500 žáků základních škol. Městská část Prahy 6 vyčlenila na projekt celkem 10 milionu korun.

 

Praha 6 je vůbec průkopník v různých oblastech…

To je pravda. Například farmářské trhy na Kulaťáku patří k nejstarším farmářským trhům v Praze a zároveň k jedněm z největších v České republice. Poblíž Vítězného náměstí fungují již od roku 2010 a staly se vyhlášenými i za hranicemi městské části Praha 6. Praha 6 má také jedny z největších a nejnavštěvovanějších kulturních, sportovních a společenských akcí v Praze, které jsou pořádány celoročně – Čarodějnice na Ladronce, Opera v Šárce, Ladronkafest a mnoho dalších.

 

Nelze se vyhnout otázce peněz a hospodaření Prahy 6, jak to vypadá zde?

Praha 6 nikdy žádné dluhy neměla a nemá, nemusela si nikdy ani půjčovat. Je mi líto, když jsme kritizováni za výdaje například na unikátní „chodníkový program“. Jde o to, že o chodníky a komunikace se má jako jejich vlastník starat hlavní město, jenže to tak nečiní. Na Praze 6 ale nechceme ani děravé chodníky, ani rozbité silnice a tak již od roku 2002 běží právě chodníkový program s tím, že jsme za tu dobu na opravy chodníků vynaložili více než jednu miliardu korun. Samozřejmá je údržba zeleně, parků, výsadba záhonů atd.

Zrekonstruovali jsme koupaliště Petynka, od roku 2010 jsme do modernizací a rekonstrukcí sportovních a dalších areálů investovali více než 32 milionů korun. Na konci září bude dokončena také první část rekonstrukce sportovního areálu za 33 milionů korun u základní školy ZŠ Dědina, další etapa má být dokončena v roce 2015. A tak bych mohla pokračovat dále a uvádět příklady.

Probíhá revitalizace bytových domů v lokalitě ul. Patočkova/Nad Kajetánkou/Jílkova – celkem se jedná o 8 domů o dvaceti vchodech a 336 bytech postavených v letech 1939–1945. Radnice v průběhu rekonstrukce zajišťuje nájemníkům náhradní ubytování. Byty si chceme nadále ponechat pro sociální účely, mladé rodiny, seniory. Rekonstrukce začala v roce 2011, dokončena má být v roce 2015. Celkové náklady jsou téměř 370 milionů korun.

Ke kauze Key Investments, o které se stále píše také uvedu fakta, která se možná záměrně přehlížejí. V letech 2003 až 2007 bylo do portfolia cenných papírů vytvořeného společností Key Investments vloženo celkem 430 milionů korun. Z tohoto portfolia Praha 6 obdržela i díky vysokým úrokům z vkladů zpět téměř 370 milionů korun. Rozdíl jednoduše spočte každý – je to 60 milionů korun. V současné době žalujeme v rámci insolvenčního řízení pohledávku u společnosti Via Chem Group, jejíž portfolio je ohodnoceno na 156 milionů korun a nikdo nemůže předjímat, jak insolvenční řízení dopadne. Takže o promrhaných 300 milionech, které některá média nebo veřejnost uvádí, nemůže být řeč. Peníze do rukou Key Investments vložily vedle Praha 6 také další obce v Česku – například Praha 10, město Sokolov, Lázně Bohdaneč a další.

 

To, co Šestku stále ale trápí snad vůbec nejvíce je doprava a parkování, kdy to skončí?

Tu samou otázku si kladu také a naprosto chápu, že občanům už dochází trpělivost. Zároveň je ale potřeba říci to hlavní a totiž, že ani uzavřený tunel Blanka, ani stálé odkládání zavedení parkovacích zón není chybou radnice Prahy 6, ale politického vedení hlavního města Prahy.

Na Praze 6 zažíváme největší koncentraci velkých dopravních staveb ve své historii. Prodlužuje se metro do Motola, čeká se na otevření tunelu Blanka, opravila se stropní deska metra Dejvická, tramvajová trať Bělohorská, rozkopaná byla Evropská nebo Svatovítská. Zatím poslední slib hlavního města je, že se Blanka otevře 2. prosince 2014, ale už se ozývají hlasy, že se to nemůže stihnout.

Pilotní projekt zavádění zón v Praze 6 slibovaný na podzim letošního roku byl nakonec zrušen. Ani po dalších jednáních rady hlavního města ale není jasné, kdy zóny začnou platit a nyní je odhadován termín začátkem roku 2015. Příští rok na jaře se má otevřít metro do Motola a bez zón si vůbec nedokážeme představit parkování v Praze 6. Zóny musí být hotové do zprovoznění metra, které se zatím plánuje na duben roku 2015.

 

Prozradíte, co máte v plánu po předání funkce starostky?

V tuto chvíli se nejvíc těším, že si odpočinu. Poslední měsíce byly velmi náročné. Potom uvidím, jak se věci budou dále vyvíjet.

 

Marie Kousalíková (ODS) vstoupila do politiky na komunální úrovni v roce 1994, kdy byla zvolena členkou zastupitelstva Prahy 6. Je absolventkou VŠE, téměř 22 let pracovala v Ústavu makromolekulární chemie AV na Petřinách. V roce 1998 se stala neuvolněnou, tedy neplacenou radní Prahy 6 a zároveň byla ekonomickou náměstkyní v Diplomatickém servisu. Ve volebním období 2002–2006 byla místostarostkou městské části Praha 6, v gesci měla správu obecního majetku. Od roku 2006 až do roku 2014 byla zastupitelkou hlavního města Prahy. V roce 2006 se po komunálních volbách stala radní hlavního města Prahy a později náměstkyní primátora pro oblast školství. Výsledky komunálních voleb 2010 ji potvrdily do zastupitelstev Prahy 6 i hlavního města Prahy, stala se uvolněnou předsedkyní Výboru pro výchovu a vzdělávání. Je laureátkou Ceny PŘÍSTAV, kterou jí v roce 2009 udělila Česká rada dětí a mládeže.S manželem Miroslavem má dospělého syna a dceru, radost jim dělá pět vnuček.