Setkání s M. Nostitzovou

náhled souboruBěhem akce Babí léto v pohybu se ve středu 13. září uskutečnilo ve Ville Pellé příjemné setkání s nadačním fondem Mathilda i jeho zakladatelkou a patronkou Mathildou Nostitzovou.

Nadační fond se zabývá pořízením, výchovou a výcvikem vodicích psů, ale třeba také podporou zejména mladých zrakově postižených hudebníků, pro něž organizuje koncerty a kupuje jim hudební nástroje.
Zakladatelka fondu zde prozradila, že na myšlenku pomáhat slabozrakým ji přivedl nejen kardinál Miloslav Vlk během jednoho z charitativních koncertů, ale i fakt, že mezi její předky patřil slepý král Jan Lucemburský.  „A když se zeptali mého otce, kolik má dioptrií, říkal, že ještě o jednu více, a už je to slepota,“  svěřila se Mathilda Nostitzová. Zajímavým zpestřením byly i ukázky dovednosti dvou vodicí psů, které členky nadace s sebou přivedly. Všichni v sále obdivovali dovednosti těchto pomocníků, zvlášť když viděli, že dokážou najít, sebrat a svým majitelkám přinést tak malé předměty jako prstýnek nebo desetikorunovou minci.  Ovšem jak se dozvěděli během přednášky, aby se zvíře naučilo všech 34 nutných dovedností, trvá to až dva roky. Vychovat a vycvičit jednoho psa přijde na čtvrt milionu korun. „Bylo nám potěšením, že jsme mohli přivítat a popovídat si s takovou osobností jako je Mathilda Nostitzová. Zvlášť když paní hraběnka během svých pobytů v České republice bydlí právě v Praze 6,“ říká Milana Hanušová (TOP 09),  radní pro sociální politiku.