Kvalita vody v šestkových studánkách

náhled souboruNa území Prahy 6 je několik desítek studánek. U některých najdete i hrneček, abyste se mohli napít. Je ale voda vhodná k pití? To si nyní můžete ověřit snadno a rychle na internetu.

Mezi nejznámější šestkové studánky patří Šárecká Habrovka, Šestákova studánka nebo Korek v Šárce, Veleslavínka nad Libockým rybníkem, ale i Zázračná studánka v Lysolajích. Mladí ochránci přírody se na ně v minulých letech zaměřili a pravidelně zjišťovali kvalitu vody v některých z nich. Norma pro pitnou vodu je poměrně přísná a zejména mikrobiologické výsledky vody ze studánek ukazují, že obsahuje koliformní a další bakterie, které jsou znakem fekálního znečištění. Voda ze studánek proto není vhodná k pití, ani když jsou vedle nich připravené hrnečky. Chemické ukazatele při jednorázovém napití většinou nepředstavují zdravotní riziko. Na rozdíl od vody v pražském vodovodu a dešťovky je ta studánková velmi tvrdá. Obsahuje velké množství vápníku a hořčíku, což je pro lidský organismus příznivé, nesvědčí to však rozvodům vody ani domácím spotřebičům.
Podrobné výsledky laboratorních rozborů vody z roku 2022 i let předchozích z vybraných studánek jsou zveřejněny v Národním registru pramenů a studánek na stránkách www.estudánky.eu, který provozuje spolek Mladí ochránci přírody. Každoročně také pořádá exkurze a další akce seznamující veřejnost se studánkami a prameny nejen v Praze 6. Vydává i studánkové průvodce a další materiály. Projekt v roce 2022 podpořila městská část Praha 6, hlavní město Praha, ministerstvo životního prostředí, EkoporadnyPraha.cz a další partneři.