V pátek nejím sám: když je jídlo záminkou pro setkávání

náhled souboruProjekt komunitního centra Nesedím, sousedím nazvaný V pátek nejím sám pokračuje. Senioři se mohou za dobrovolný příspěvek naobědvat, a především si přijít popovídat a poznat lidi z okolí. 

„Zájem seniorů je poměrně stabilní. Několik seniorů chodí poměrně pravidelně, jiní se zastaví příležitostně, například když je zaujme konkrétní menu,“ říká Kateřina Ratajová z centra Nesedím, sousedím.

Jaké jídlo vaříte nejčastěji?
Jídla se zatím ještě nikdy neopakovala, nabídku máme opravdu pestrou. Původně jsme mysleli, že bude dobré volit pro seniory neutrální, spíše jemná jídla. Postupně se ukázalo, že naši hosté mnohem víc oceňují exotické a kořeněné pokrmy a pochvalují si, že některé jedí poprvé v životě. V nejbližších týdnech nás proto čeká cestovatelská série – pokrmy Thajska, Vietnamu a Japonska.

Kde na to najdete kuchaře?
Dobrovolní kuchaři se hlásí z komunity okolo našeho centra – nehledáme profesionály, vařit může kdokoli. Měli jsme zde již herce, právníka, výtvarnici, překladatelku, psycholožku, muzikoložku, Itala, Francouze, Ukrajinku, Slovenku, vařily také maminky s dětmi a v dubnu se nám chystá uvařit dirigent Národního divadla.

Kolik seniorů už se k vám přišlo naobědvat a popovídat si?
Od začátku letošního roku už přišlo na páteční oběd přibližně šedesát lidí, když nepočítáme dobrovolné kuchaře, kteří pochopitelně stolují s námi.

Co je pro seniory, kteří přicházejí, důležitější: dobrý oběd, nebo si s někým posedět a popovídat?
Společné jídlo je ideální záminka pro setkávání. Dělá nám obrovskou radost, že v rámci toho u jednoho stolu navazují také přátelské vztahy – seznámily se zde sousedky, které se předtím neznaly, návštěvníci si vyměňují tipy na akce i vzpomínky, jak to v Břevnově vypadalo dřív. Komunitní rozměr této akce se rozvíjí, což nám samozřejmě dělá radost.

Jak financujete vaření, když ceny potravin i energií rostou. Stále platí, že senioři přispívají pouze dle svých možností?
Ano, každý zaplatí, kolik uzná za vhodné. Většinou se ta částka pohybuje mezi třiceti až osmdesáti korunami. Na suroviny a energie používáme jak peníze seniorů, tak naše komunitní a stále čerpáme z daru, který jsme na suroviny dostali od firmy Kaufland.

Chcete se zapojit do projektu buď jako kuchař, nebo dobrovolným příspěvkem? Jste senior a rádi byste se oběda zúčastnili? Informace získáte na telefonu nebo můžete psát na obedy@nesedimsousedim.cz.