Praha 6 přivítala prezidenta republiky s manželkou

náhled souboruNa otázku, týkající se prodeje hotelu Praha, a. s., patrně již brzy budeme znát odpověď. Koncem loňského prosince bylo totiž ukončeno předkolo výběrového řízení, do kterého se přihlásilo dvaatřicet zájemců. 

Od deváté hodiny ranní až do přibližně půl šesté odpoledne byl prezidentův program bohatě zaplněn. Jeho první kroky vedly na radnici Prahy 6, kde byl přivítán představiteli městské části v čele se starostou Tomášem Chalupou a vedoucími pracovníky jednotlivých odborů. Prezident se zapsal do pamětní knihy, a pak spolu s první dámou a radními diskutovali o problémech i úspěších této městské části a jejím hospodaření. Prezident pak po schůzce vyjádřil uspokojení nad částkou tři čtvrtě miliardy, s níž Praha 6 hospodaří, a zároveň pochopení pro to, co Prahu 6 tíží asi nejvíce: „Diskutovali jsme o některých věcech, které Prahu 6 trápí, chápu, že největší problém je dopravní situace,“ uvedl doslova.

Další zastávkou byla ZŠ Petřiny-jih, kde prezident slavnostně spolu se starostou, primátorem Pavlem Bémem a ředitelem školy Zdeňkem Zajíčkem přestřihli pásku v nové sportovní hale.

Ta na Petřinách vyrostla během jednoho roku poté, co její výstavbu inicioval spolu s dalšími právě i dnešní primátor. Hala, jejíž rozměry jsou 19 x 37 metrů cvičební plochy a její vybudování přišlo šestkovou pokladnu na 30 milionů korun, se poté rozezvučela basketbalovým zápasem mezi žáky.

Vzápětí po nich si pak zahrálo ještě mužstvo bývalých žáků této sportovně zaměřené školy s družstvem VIP složeným z bývalých i současných reprezentantů v basketbalu, mezi nimiž nechyběl ani herec Dejvického divadla Ivan Trojan.

Slavnosti se zúčastnili i představitelé japonské ambasády, protože ve škole se rozeběhl zajímavý program, při kterém se zde vyučují japonské děti, navštěvují společně s českými dětmi kroužky, jídelnu a dochází tak ke sbližování a poznávání dvou značně odlišných kultur.

Prezident se při své návštěvě zastavil také na ČVUT. Zde se nejprve sešel s rektorem, který mu spolu s děkany a prorektorem poskytl podrobné informace o všech fakultách Českého vysokého učení technického, počtu studentů a dalších plánech ČVUT, a poté navštívil elektrotechnickou fakultu, kde se podíval na laboratoře a některé ukázky techniky. V nabité posluchárně pak prezident nejprve přednesl několik slov a nadále se především věnoval diskusi se studenty. Ta se týkala rozličných témat, ať už šlo o zvolení A. Schwarzenegera guvernérem nebo platů ve školství.

Po obědě prezident zavítal také do chlouby Prahy 6 – Loosovy (Müllerovy) vily. Ještě než vešel, přiznal se Václav Klaus, že zde dosud nikdy nebyl. Nakonec konstatoval, že tento dům je skutečně architektonickým unikátem a že se mu velmi líbí.

Další zastávkou na prezidentské pouti bylo Dejvické divadlo, které si získává stále větší renomé i za hranicemi městské části. Zde Václavu Klausovi představila ředitelka Eva Měřičková nejen divadlo, ale i jeho uměleckého šéfa Miroslava Krobota a společně se pak podívali na část zkoušky Oblomova.

Původní program byl doplněn ještě o návštěvu krypty v břevnovském klášteře. Po jejím skončení všichni – prezident, starosta, primátor, převor břevnovského kláštera P. Siostrzonek a další radní Prahy 6 – prošli mezi lidmi a stánky břevnovského posvícení, vystoupili za zvuků fanfár na podium a tuto tradiční břevnovskou slavnost zahájili.
 

 



 


Prezident Václav Klaus s manželkou poctili Prahu 6 oficiální návštěvou. Mezi návštěvníky břevnovského posvícení vzbudil jejich nečekaný příchod velké překvapení i radost. Tak blízko se prezidentovi ocitnou málokdy.

 


„Potěšilo nás, že právě Praha 6 byla vybrána jako typický reprezentant hlavního města a může ukázat život občanů v této městské části prezidentu republiky,“ řekl starosta Chalupa, když ukazoval prezidentovi část Prahy 6 ze střechy Loosovy vily. Pak dodal: „Poté, co prezident absolvoval oficiální návštěvy krajů České republiky, přišla na řadu Praha. Je pro nás poctou, že začíná právě v naší městské části.“


Pozdravil se také s družstvem VIP, ve kterém nechyběl ani herec Ivan Trojan.


 


Livia Klausová v nové hale na Petřinách dlouze pohovořila s japonským velvyslancem.


 


Nová sportovní hala bude k dispozici nejen ZŠ Petřiny-jih, ale bude moci být využívána i veřejností. Sloužit by měla především pro basketbal a volejbal.
 


Prezident má ke sportu blízko, a tak když mu byl nabídnut míč k zahájení utkání, nezaváhal.

 


Pracovna pana Müllera Václava Klause skutečně zaujala. Zalíbila se mu také originální lampička na psacím stole.


Technické laboratoře ČVUT skrývají podivuhodná „hejblátka“, která si se zájmem prohlédl i prezident.


V Dejvickém divadle se prezident spolu s ředitelkou Evou Měřičkovou a uměleckým šéfem Miroslavem Krobotem podíval na zkoušku hry Oblomov, ve které už účinkoval i Ivan Trojan, hrající hlavní roli, zjevně nezmožen sportovním výkonem v petřinské hale.

 


Břevnovské posvícení letos slavilo nejen své kulaté výročí – desátiny – ale ke slavnostní atmosféře přispěla i návštěva hlavy státu s první dámou.

 


Václav Klaus se na radnici zapsal také do pamětní knihy.


Zkouška hry Oblomov v Dejvickém divadle.