Studenti gymnázia reprezentovali na olympiádě

náhled souboruVe třetím čtvrtletí školního roku uspořádal Dům dětí a mládeže Praha 6 ve spolupráci s OR AŠSK ČR (okresní rada asociace školních sportovních klubů ČR) a některými školami obvodní kola soutěže v halové kopané – futsalu, basketbalu chlapců a dívek, šplhu, sportovní gymnastice, vybíjené dívek (viz čl. O putovní pohár) a přespolním běhu.

Vystoupení evropských škol byla součástí večerních programů v městské oblasti Amaroussion, určená pro Athéňany i návštěvníky olympiády. „Byla tam úžasná a velmi přátelská atmosféra. Konečně jsme měli pocit, že skutečně patříme do Evropy,“ pochvalovala si Zuzana Ambrosová, profesorka angličtiny, která studenty doprovázela. Výrazný mezinárodní aspekt akce a všeobecná pohoda, to byly zásadní dojmy, které si všichni přivezli. Podle Ambrosové patřila vystoupení studentů ze střední Evropy k těm nejhezčím, ale důležité bylo, jak se všichni dokázali ocenit navzájem. „Hodně jsme tleskali Kypřanům, bydleli ve škole hned vedle nás. Byli hrozně kamarádští,“ řekla studentka Lucie Neradová. Sestavu „kuchyňská gymnastika“ dívkám s prvky aerobiku připravila profesorka tělocviku Melicharová. Dívky sestavu nacvičovaly i o prázdninách, stejně jako veselou závěrečnou La mambu. Studentka Lenka Chocholová, která hrála na saxofon a zpívala písničku od Lucie Bílé. Kromě večerních vystoupení navštívili studenti i sportovní soutěže a podívali se na starobylý stadion Olympia. Závody sledovali i na obřích obrazovkách ve městě. „Dobře se o nás starali, hodně jsme toho viděli. Nic nebyl problém,“ pochvalují si studenti.


Prožít olympijskou atmosféru nakonec odletělo 24 studentů z možných třiceti. „Letenky byly drahé. Jedna ze studentek, Anna Vandasová si přes léto vydělala osm tisíc korun na brigádě, aby mohla odletět,“ říká Ambrosová. Nikdo ze žáků výletu nelitoval. Nápad vytvořit v rámci velké sportovní akce prostor k setkání mladých lidí ocenili i učitelé. „Bylo příjemné pozorovat, jak mizí rozdíly mezi studenty ze západu a středovýchodu Evropy. Přátelská nálada byla velmi výrazná. Takhle si představuji lidi 21. století,“ říká vážně profesorka Ambrosová.