Rozhovor s radním Janem Holickým

o zimním úklidu

Městská část zajišťovala během roku úklid chodníků. Jak to bude s úklidem v zimě?

Praha 6 připravila program "Čistá šestka", který zahrnoval pravidelný úklid chodníků od jara do podzimu. Poslední významnou akcí byl úklid listí probíhající ve druhé polovině listopadu. Úklid sněhu by měli zajišťovat vlastníci přilehlých nemovitostí, kteří mají ze zákona (Zákon č. 13/1997 Sb., o pozemních komunikacích stanoví, $ 27, odst.4) odpovědnost za škody, jejichž příčinou bylo znečištění, náledí nebo sníh. Městská část Praha 6 bude uklízet před domy, které jsou v jejím vlastnictví či například v parcích.

Jakým způsobem a kdy by měli lidé sníh z chodníků uklízet?

Sníh se odstraňuje mechanicky v celé šíři, u chodníků širších než 2 metry v šíři nejméně 1,5 metru. Na místních komunikacích musí být zajištěna schůdnost nejpozději do 12 hodin po zjištění závady ve schůdnosti. Nelze-li sníh či námrazu mechanicky odstranit, použije se inertní posyp, například písek, jehož zrna nesmí být větší než 4 mm. Vyhláška č. 39/1997 Sb. zakazuje použít k posypu sůl, škváru nebo popel.

Kdo zajišťuje úklid vozovek a v jakém rozsahu?

Vozovky jsou ve vlastnictví hlavního města Prahy a za jejich stav včetně úklidu sněhu je odpovědná Technická správa komunikací. Ulice jsou rozřazeny do tří pořadí, dle zátěže dopravy, tras MHD, umístění zdravotnických zařízení a podobně. Maximální časový limit ke zmírnění závad ve sjízdnosti a schůdnosti vozovek při zimní údržbě je u 1. pořadí do 4 hodin od výjezdu, u 2. pořadí do 12 hodin. Úplnému odstranění závad (vyjma ponechání zbytků sněhu při okraji vozovky po pluhování) musí být provedeno u vozovek 1. pořadí do 48 hodin od výjezdu, u 2. pořadí do 72 hodin. Ulice 3. pořadí se uklízejí následně. Bohužel je (přes náš nesouhlas) stále mnoho vozovek zařazeno obecně závaznou vyhláškou hl. m. Prahy č. 45/1997 mezi ulice, kde se zimní údržba neprovádí.

Když sníh roztaje, zůstávají po něm hromady písku. Budou se uklízet během zimy?

K úklidu zbylého posypového materiálu je určen komplexní úklid komunikací, který probíhá na začátku jara. Z některých míst je ale potřeba odklízet sníh či posypový materiál v průběhu zimy, což zajišťuje Praha 6 či TSK operativně.