Ruzyňským vadí nákladní auta

Obyvatele Jivin a Ruzyně trápí těžká nákladní auta, která projíždějí kolem jejich domů. O pomoc žádali radnici v listopadu na setkání se zástupci městské části v ruzyňské základní škole.

"Řidiči náklaďáků nám pobourali plot, lampu, porazili telefonní budku a když jim člověk něco řekne, ještě nám nadávají," stěžovali si obyvatelé Unhošťské a Netřebské ulice. Podle nich řidiči nerespektují ani zákazy vjezdu s auty nad 3, 5 t. "Ulice Unhošťská je jako vlnobití, nemá chodníky a při dešti jsou v ní kaluže ," říkali obyvatelé ulice. Přejí si, aby náklaďáky odtud zmizely navždy. Netřebskou ulici sice čeká oprava od TSK, která má veškeré komunikace ve správě, ale mezi občany panuje obava, že ji těžká auta znovu zničí. Řidiči si tudy také snaží zkracovat cestu, aby se vyhnuli Karlovarské silnici. Starosta Tomáš Chalupa ubezpečil obyvatele, že jim situaci pomůže řešit. Musí však být trpěliví. "Dotujeme TSK, jenom letos na opravy chodníků šlo 113 milionů korun. Postupně se opravují od těch nejhorších," vysvětlil starosta. Lidé si naopak pochvalovali jarní a podzimní úklid, který proběhl ve všech ulicích.

Trnem v oku libockých obyvatel jsou pozůstatky archeologického parku Archaia naproti libockému kostelu. "Zeď je v havarijním stavu, ze starých objektů jsou ruiny a hyzdí okolí," tvrdí místní. Starosta souhlasí. "Svolám zde místní šetření. Nepustím ale peníze na opravy, pokud se ve smlouvě nevyjasní, kdo se o park bude starat a kdo má za co odpovědnost. Zatím jsme do Archaii pouze dávali víc a víc peněz. Tak to dál nejde, " řekl starosta. Souhlasný postoj našli zástupci radnice a obyvatelé v názoru na rozšíření letiště. "Podporujeme stavbu nové dráhy, díky které se omezí provoz na dráze sever - jih, zatěžující Jiviny a Bílou Horu," ubezpečil občany starosta, dyž pan Šturm z Klubu přátel Ruzyně upozornil na petici. V ní občané žádají, aby se neblokovala stavební povolení k výstavbě nové dráhy. Znepokojuje je vývoj v Nebušicích, kde v referendu obyvatelé stavbu nové dráhy odmítají.