Senátor Karel Schwarzenberg

náhled souboruVe třetím čtvrtletí školního roku uspořádal Dům dětí a mládeže Praha 6 ve spolupráci s OR AŠSK ČR (okresní rada asociace školních sportovních klubů ČR) a některými školami obvodní kola soutěže v halové kopané – futsalu, basketbalu chlapců a dívek, šplhu, sportovní gymnastice, vybíjené dívek (viz čl. O putovní pohár) a přespolním běhu.

Co a kdy Vás přivedlo na myšlenku ucházet se o senátorské křeslo?

Uvažoval jsem o tom již několik let, neboť Senát poskytuje svým volebním systémem tuto možnost a mimo jiné je to i smyslem Senátu, že se o něj můžou ucházet samostatné a na stranách nezávislé osobnosti.

Proč právě v senátním obvodě č. 25, zahrnujícím část Prahy 6 a Prahu 17? Měl jste pocit, že Vám jména protikandidátů dávají větší šanci na vítězství než na jiném obvodě?

Na Praze 6 pracuji již přes 10 let a předtím jsem bydlel Nad Šárkou, takže se tu cítím docela doma. Jsem přesvědčen, že například Jan Kačer má vynikající pověst a je velice známý herec a režisér. Paní Kousalíková je zkušená komunální politička, zběhlá v záležitostech Prahy 6. Tudíž jsem věděl od začátku, že to lehký boj nebude, ale právě to mě lákalo.

Senátorské křeslo "přebíráte" po Janu Rumlovi, který byl do Senátu vyslán stejně jako Vy Unií svobody. Chcete v něčem na jeho působení v horní komoře navázat?

Zajisté. Doufám, že úspěšně navážu na působení Jana Rumla v horní komoře, obzvláště v otázkách lidských práv, kde má velké zásluhy. Jsou to ostatně témata, kterými jsem se dlouho zabýval. Jeho rovnosti a poctivosti v politických jednáních mi budou vždy vzorem.

V čem vidíte největší rozdíl mezi Vámi a Vaší protikandidátkou z druhého kola, Marií Kousalíkovou - co jiného než ona jste nabídl voličům, že jste jich nakonec dostal více na svou stranu?

Voliči na Praze 6 umějí rozlišit mezi volbami, kde jde o řešení záležitostí komunálních, a volbami senátními, které se týkají jiných témat. Jde jim tedy o další osoby, které považují pro práci v Senátu za užitečnější.

V senátních volbách, stejně jako ve všech letošních, velmi špatně dopadly strany stávající vládní koalice - zejména ČSSD ale i US-DEU/ODA jejíž jste členem. Čím si vysvětlujete, že se právě Vám, ač kandidátovi nominovanému vládní stranou, podařilo ve volbách uspět?

Zajisté mě voliči neidentifikovali s vládní koalicí, nýbrž mě viděli jako člověka, který kandiduje za sebe a poskytuje své vlastní služby, nikoli jako reprezentanta strany. Voliči na Praze 6 jsou inteligentní a nerozhodují prvoplánově, jak si někteří přejí. Ostatně ODA není součástí vládní koalice.

Ve svém článku otištěném krátce před volbami v MFDnes jste se, mimo jiné, vyjadřoval proti vysokým daním v ČR a pro daňovou harmonizaci v EU (tedy alespoň tak jsem já té větě rozuměl). Není to tak trochu protimluv? Vždyť přece kancléř Schröder (výrazně podporován francouzským prezidentem a jeho ministrem financí) se tzv. harmonizaci daní v EU snaží prosadit a hrozí zemím s nižšími daněmi než jsou v Německu a ve Francii, zastavením toku fondů z EU. Není daňová konkurence mezi státy zdravá a prospěšná věc?

Vřele bych Vám doporučil si onen článek v MF Dnes pečlivě přečíst. Poté zjistíte, že jsem se velmi jasně vyjádřil proti daňové harmonizaci v EU. Daňová konkurence je užitečná a doufám, že se jí v rámci EU podaří udržet.

Často se vyslovujete proti všemožným regulacím, nařízením a jak říkáte "lejstrům". Mnohá z nich nejsou ale jen výplodem naší přebujelé byrokracie, ale přicházejí z EU. Domníváte se, že ty "naše" regulace a nařízení, omezující naši svobodu, jsou špatné, ale to co nám nařizuje EU je pro nás dobré? Budete nás, jako senátor, bránit před svobodu omezujícími nařízeními a regulacemi?

Nepopírám, že EU má stejné právo na hloupost jako naše vlády a úřady, tudíž také na obdobné předpisy. Neškodí je taktéž pečlivě zkoumati. Obyčejně však vydává EU pouze směrnice a my z nich s kromobyčejnou pílí vytvoříme ten nejsložitější a co nejvíc omezující předpis. Znám podmínky jak u nás, tak venku, a vím, že z jedné směrnice (pro všechny stejné) lze vytvořit něco stručného a smysluplného, nebo náš typický předpis, který vychází z nedůvěry k občanům. Ovšemže budu bojovat proti všem omezujícím regulacím bez ohledu na jejich prapůvod.

Ale vraťme se domů na naši Prahu 6. Co se Vám tu líbí a co nelíbí?

Líbí se mi tu především lidi a většina budov, ale dopravní podmínky jsou hrozné. Ovšem, volební obvod není pouze "šestka", ale, to je právě půvab volebního obvodu č. 25, že k němu patří samostatné obce, například Nebušice nebo Suchdol, a stejně tak velké sídliště Řepy.

Kde se s Vámi budou moci občané Prahy 6 setkávat - kde bude Vaše senátní kancelář?

Senátorská kancelář pro volební obvod číslo 25 bude na adrese Bělohorská 27, Praha 6. Vzhledem ke standardním procedurám souvisejícím s nástupem do funkce senátora, bude kancelář veřejnosti otevřena od ledna 2005.