Sochy Karla Stádníka jsou stvořené pro kostely

Výstava děl akademického sochaře Karla Stádníka v Galerii P + P Kobylka v Dejvicích je příležitostí pro oslavu umělcových 80. narozenin. Část jeho sochařských prací si mohou návštěvníci prohlédnout až do konce roku.

Absolvent mistrovské školy prof. Otokara Španiela na AVU se v mládí věnoval restaurátorství. Citlivým způsobem odhalil krásu desítek středověkých a barokních soch, k nimž se řadí díla mimořádné umělecké hodnoty - gotický reliéf Poslední večeře Páně z Národního muzea nebo sochy Matyáše Brauna z kostela sv. Klementa v Praze.

Vlastní díla Karla Stádníka jsou určena výhradně pro sakrální prostor. Hovoří to o jeho osobní emocionální angažovanosti a mimořádném citu integrovat moderní umění do chrámového prostoru barokního a gotického. Svědectvím toho je již Stádníkova první křížová cesta zhotovená pro kapucínský kostel na Loretánském náměstí. Po ní následovaly další (nemocniční kaple v Kolíně nad Rýnem, katedrála sv. Václava v Olomouci). Paralelně s reliéfní formou vznikala také samostatná figurativní díla. Karel Stádník je autorem sv. Anežky české v katedrále sv. Víta, ale také krucifixu a plastiky sv. Patrika pro kostel sv. Patrika v New Yorku. Nemenší pozornost zasluhují také umělcovy návrhy a realizace obětních stolů, například skleněný oltář v pražském kostele Nejsvětějšího Salvátora.