Třídění odpadu se rozšiřuje

náhled souboruVe třetím čtvrtletí školního roku uspořádal Dům dětí a mládeže Praha 6 ve spolupráci s OR AŠSK ČR (okresní rada asociace školních sportovních klubů ČR) a některými školami obvodní kola soutěže v halové kopané – futsalu, basketbalu chlapců a dívek, šplhu, sportovní gymnastice, vybíjené dívek (viz čl. O putovní pohár) a přespolním běhu.

Na území městské části Praha 6 je 231 stanovišť kontejnerů na tříděný odpad, na 80 z nich jsou nyní nově umístěny i kontejnery o objemu 240 litrů na nápojové kartony. Seznam stanovišť s těmito kontejnery naleznete na www.praha6.cz.

Do těchto kontejnerů můžete ukládat veškeré vícevrstvé nápojové obaly. Tyto obaly, tzv. kartony, doposud končily na skládkách. Nyní se mohou dále využít. Nápojové kartony se obecně dají recyklovat dvěma způsoby. Vzhledem k tomu, že větší část těchto obalů tvoří papír, zpracovávají se obdobným způsobem jako papír. Zbytky hliníku a polyethylenu se buď využijí na ohřev vody, nebo se dále zpracovávají. Na speciálních linkách lze kartony rozdrtit a za tepla lisovat do desek, které se dají využít např. jako stavební izolace. V Praze první svoz uskutečnily Pražské služby 10. listopadu. Odpad se ve firmě Papkov ve Strašnicích dotřídí, slisuje do balíků a poskytne k dalšímu využití.

Na hodnocení tohoto projektu je samozřejmě ještě brzy, nicméně rozšiřování možností třídění odpadu je jistě správný trend. To potvrzuje i Lukáš Pollert, člen zastupitelstva MČ Praha 6, který se nedávno rozhodl věnovat propagaci třídění. "Snažím se lidem vysvětlovat, že třídění odpadů je opravdu normální záležitost, podobně jako čištění zubů," říká Ing. Jana Blažíčková.