V Ruzyni uctili památku studentů

náhled souboruVe třetím čtvrtletí školního roku uspořádal Dům dětí a mládeže Praha 6 ve spolupráci s OR AŠSK ČR (okresní rada asociace školních sportovních klubů ČR) a některými školami obvodní kola soutěže v halové kopané – futsalu, basketbalu chlapců a dívek, šplhu, sportovní gymnastice, vybíjené dívek (viz čl. O putovní pohár) a přespolním běhu.

V tento den, 17. listopadu 1939, bylo právě v prostoru Ruzyně po demonstracích na pohřbu studenta Jana Opletala bez viny a soudu popraveno 9 vysokoškolských studentů a dalších 1278 odvlečeno do koncentračního tábora Sachsenhausenu. Jejich památku uctili rektoři ČVUT Jiří Witzany, rektor UK Ivan Wilhelm, starosta Tomáš Chalupa i Dr. Stanislav Kostka, který byl jedním ze studentů zavřených na Hlávkově koleji.

"Přišla jsem vzpomenout na spolužáky, které tehdy odvezli do koncentráku. Studovala jsem inženýrství v Praze. Nás holky tenkrát nechali na pokoji," říká u pomníku Libuše Nachtmanová z Ruzyně. Na strýce Aloise Ondrušku, doktora filozofie, kterého zde nacisté před 65 lety nechali stát s ostatními studenty v mrazu politého vodou, přijel vzpomenout synovec z Moravy. "Strýc se vrátil z koncentráku, ale nerad o tom hovořil. Zemřel před dvěma lety tady v Praze 6," říká pan Vítoslavský.

Výročí vyhlášení stanného práva vzpomenul ve svém projevu brig. gen. Pavel Jevula, zástupce náčelníka generálního štábu. Nacisté během dvou let zavraždili i 235 vlastenců a 17 generálů a vysokých důstojníků generálního štábu z velení vojenské odbojové organizace "Obrana národa". "Vzpomínáme na životy mužů, bez jejichž hrdinství by nebylo dnešní svobody, na muže, kteří se řídili svým svědomím a odvahou," řekl při aktu Jan B rgermeister, náměstek pražského primátora. Poklonit se hrdinům přišli do Ruzyně i zástupci Českého svazu bojovníků za svobodu a Čs. obce legionářské.

Starosta Tomáš Chalupa s místostarostkou Marií Kousalíkovou položili věnce k památníku v ruzyňských kasárnách na počest studentů mučených v roce 1939.