Veřejná sbírka na břevnovské varhany

č. konta 666 666 888/0300

Již v září byli do břevnovského benediktýnského kláštera pozváni významní pražští veřejní činitelé, přímo před oltář vrcholně barokní baziliky sv. Markéty. Členové Spolku břevnovských podnikatelů a živnostníků, převor kláštera Prokop Siostrzonek a přizvaní odborníci zde vyhlásili veřejnou sbírku.

Ta má shromáždit finance na výrobu varhan pro baziliku sv. Markéty a na rekonstrukci poškozené barokní části varhanní skříně z 1. čtvrtiny 18. století, navržené stavitelem kostela, slavným Kiliánem Ignácem Dientzenhoferem (1689-1751). Jedná se o unikátní schránu pro varhany, naprosto netypickou pro české barokní varhanářství. Podobný kousek, patrně od stejného navrhovatele, se nalézá pouze v bývalém klášterním kostele v Legnickém Poli v Polsku. Dienzenhofer projektoval tedy pravděpodobně jen dvoje varhany a jeden z těchto unikátů je právě v Břevnově.

Převor Siostrzonek připomněl, že klášter je perlou čtvrti i města, oázou klidu, která něco městu dala a teď město a jeho lidé mohou tomuto místu vrátit, co bylo ztraceno. "Hudba varhan, kterou zde můžete slyšet, je pouhou náhražkou se spoustou elektrických vylepšení. Chceme zatáhnout ony duchovní rybářské sítě, přitáhnout lidi a zapojit je do tohoto díla." Ing. Marek Čihař, organolog pražské arcidiecéze, objasnil přítomným současný problematický stav varhan a varhanní skříně, jejich historii, poškození a možnost rekonstrukce, jež nabízí i zajímavé technické řešení. Tyto varhany byly prvními v českých zemích s volně stojícím hracím stolem; do té doby totiž seděl varhaník zády k chóru.

Starosta Tomáš Chalupa přislíbil podporu radnice, a to nejen formální. "Vážím si všech, kteří také vyvíjejí nějakou vlastní aktivitu, jak to vidíme u Spolku břevnovských podnikatelů a živnostníků. Zpravidla chodí radnice za občany, aby se do něčeho zapojili. Toto občanské sdružení chodí za radnicí. Na prosincovém zastupitelstvu přednesu návrh zahrnout do rozpočtu na příští rok 2 miliony Kč pro břevnovské varhany." Na konto pro varhany putoval i výtěžek z benefičního koncertu Hradišťanu a Spirituál kvintetu v bazilice. Ten čítal přes 130 tisíc korun. Dalších deset tisíc korun věnoval Karel Schwarzenberg a 30 tisíc Kč soukromá firma.

Andrea Holasová, kronikářka MČ Praha 6