Slavili jsme a ochutnávali

náhled souboruŠkolní zahradní jazyková slavnost má Pod Marjánkou tradici. Letos poprvé žáci prezentovali svá vystoupení nejen v angličtině a němčině, ale také v jazyce francouzském a španělském.

Dva posledně jmenované jazyky se u nás učí teprve prvním školním rokem, a už se mají děti čím pochlubit. Oku i uchu lahodily scénky a písničky a bylo i něco na zub. Kuchařky ze školní jídelny se postaraly o přípravu některých typických jídel jednotlivých zemí, a tak si mohli žáci a rodiče ochutnat například paellu, francouzský a německý koláč nebo americké sušenky. Občas za mraky vysvitlo i sluníčko, a tak se podle mínění většiny přítomných slavnost opravdu vydařila.

Možná k tomu přispěla také vhodná scéna a dekorace. Část školního hřiště se proměnila v malý amfiteátr, vlaječky států umocňovaly tak trošku slavnostní atmosféru. Nevěříte, že to byl opravdu hezký zážitek? Přijďte se tedy podívat za rok, budete vítáni!

Švýcarský koláč podle ZŠ Pod Marjánkou:

160 g hl. mouky, špetka kypřícího prášku, sůl, 90 g tuku, 2 lžíce vody. Náplň: 1 velká cibule, 60 g másla, 2 vejce, 240 g tvrdého sýra, sůl. Do mouky s kypřícím práškem a solí přidáme pokrájený tuk a vše promneme. Doplníme vodou a vypracujeme těsto, které rozválíme do koláčové formy a necháme v chladu odležet. Potom pokryjeme náplní a v hodně vyhřáté troubě pečeme. Po 10 minutách snížíme teplotu a koláč dopečeme. Podává se teplý.