Do Hermelínské ulice se vrátí zdravotní středisko

Dlouhodobě zajímavá a aktuální témata pro obyvatele Hanspaulky a Baby se řešila i na březnovém setkání s občany.

Starosta Tomáš Chalupa hned v úvodu setkání ve školní jídelně ZŠ Na Hanspaulce připomněl svůj slib zřídit na Hanspaulce služebnu městské policie. „Slíbil jsem to a své sliby splním. Bohužel, zatím nebyl k dispozici žádný vhodný objekt, kam služebnu umístit. Hledáme však usilovně řešení a jsme mu už velmi blízko. Služebna tu bude.“

Řada dotazů směřovala k objektu vily v Hermelínské ulici. „Chceme, aby zde bylo znovu zřízeno zdravotní středisko, to by nám vytrhlo trn z paty,“ řekl za hanspaulské občanské sdružení pan Zíka. Potěšila jej místostarostka Kousalíková, která na setkání oznámila, že rada městské části schválila a doporučila zastupitelstvu vyjmout objekt z privatizace. Vilu si ponechá, počítá s její rekonstrukcí a návratem lékaře. „Jsme si vědomi toho, že poliklinika Na Dlouhém lánu je pro některé starší občany zatím daleko, zejména pokud nemají možnost jet autem,“ řekla Marie Kousalíková.

Podle radního Hermanna by se časem měla na Hanspaulce zlepšit i vybavenost obchody, na kterou si místní stěžují. Rekonstrukce prodejny Včela v ulici Na Pískách je plánována co nejdříve. Vyroste zde zcela nový objekt, kde v přízemí bude prodejna a v dalších patrech bydlení. Původní záměr studie postavit budovu o třech patrech radnice nepodpořila a doporučila ji snížit tak, aby respektovala okolní zástavbu. S nesouhlasem občanů se setkal záměr vlastníka rozšířit prodejnu Meinl. „Tato prodejna je hrůza a ostuda Prahy 6,“ tvrdila spolu s panem Kulhavým většina přítomných. Stěžovala si na špinavé regály, prošlé zboží, nevlídnou obsluhu a požadovala prodejnu nejlépe zavřít. Starosta nespokojeným lidem vysvětlil, že městská část není jejím vlastníkem a proto zde nemá žádné pravomoci. Slíbil alespoň iniciovat kontrolu hygienika.

Živě se diskutovalo o stavebních projektech na Kotlářce a na Špitálce. „Ať se na Špitálce staví, ale ať je tam i odpovídající zelená plocha nejen pro ty, co tam budou bydlet," hájil zájmy místních předseda sdružení Handlův Dvůr pan Pokorný.