Maraton na kolech přilákal nové závodníky

Výstřel z pistole v ruce místostarostky Kousalíkové odstartoval druhý ročník Prvního zimního pražského MTB maratonu, který zaštítil starosta Prahy 6 Tomáš Chalupa. Na startu veřejného závodu se v sobotu 21. února v areálu ČVUT sešlo s horskými koly přes 170 závodníků v různých kategoriích, o padesát více než loni.

Favoritem byl loňský vítěz Jiří Chyba z Prahy 6, který měl od pořadatelů na startu přidělené šťastné číslo 77. Svoji pozici obhájil a do cíle dojel první za hodinu a půl. „Byla tu silná konkurence, nečekal jsem to,“ řekl v cíli šťastný vítěz, když dojel těsně před Tomášem Kozákem a třetím Petrem Lacinou, který zároveň reprezentoval družstvo městské policie v závodě týmů. To skončilo osmé, na desátém místě se umístil tým úředníků m. č. Prahy 6. Nejlepší ženou se stala J. Kábrtová z Prahy 9, o minutu před B. Hruškovou z Prahy 6. Obě se vešly mezi prvních čtyřicet mužů. Ceny a poháry vyhlášeným vítězům předal radní Jan Holický.

Černou kaňkou na pěkném závodu bylo nedostatečně zajištěné značení. Zlomyslný návštěvník Šárky přemotal pásku, která určovala směr tratě, a tak krátce po dojezdu spokojených vítězů přijížděli do cíle naštvaní bikeři, kteří nemohli najít správnou cestu a uteklo jim pěkné pořadí. „Mám na tachometru najeto o pět kilometrů víc,“ rozčiloval se jeden ze závodníků. Pořadatelé se závodníkům omluvili, většina byla nakonec v cíli spokojena. „Hezkej závod,“ komentoval to jeden z nich.

Trasa závodu dlouhého 38 km je závodníkům známá z podzimní pražské 50 a vedla přes Horoměřice, Velké Přílepy, na Okoř, kde se stáčí na Malé Čičovice a vede zpět přes Tuchoměřice, Nebušice a Šáreckým údolím do cíle v dejvickém areálu ČVUT. Po žlutých cyklistických značkách je stabilně značená a kolaři si mohou vyzkoušet nanečisto své výkony.