Válku v Písecké bráně střídá pohoda

náhled souboruFotografie o Pražském povstání 1945 v Písecké bráně střídá kolekce olejomaleb Petra Lepše, nazvaná Next Time. Klasická figurální malba v téměř fotorealistickém stylu u nás nebývá často k vidění. Výstava představuje autorova díla za poslední rok.

Je to jeho teprve druhá výstava, což není až tak překvapivé vzhledem k faktu, že se malování věnuje necelé dva roky. „Zvolil jsem techniku olejomalby zejména pro její nedocenitelnou vlastnost, že pokud se při malování něco nepodaří, stačí počkat pár dní, než malba uschne a potom to prostě přemalovat,“ říká s humorem výtvarný samouk Petr Lepša,  původně herec, který se k malování dostal díky přátelství s kolegyní  – herečkou a malířkou Ivou Hüttnerovou. Styl jeho obrazů, na kterých vždy zachycuje osoby ve zvláštních situacích a pomíjivých okamžicích, se blíží foto realizmu, tedy poměrně věrnému zachycení skutečnosti pouze s určitou dávkou stylizace. I proto působí obrazy tohoto malíře svými většinou retrospektivně laděnými motivy klidným a neagresivním dojmem. Návštěvník v nich nachází situace a mini příběhy, které svádí k domýšlení, co předcházelo a co bude následovat zachyceným okamžikům.

Výstava P. Lepše trvá do 19. 6., po ní následuje od 23. 6. výstava prací ze soutěže studentů středních průmyslových škol stavebních s názvem Rodinný dům s obytným podkrovím. 

 

Žákyně ZŠ Dědina – členky souboru Musica Melodica vystoupily v květnu v divadle Solidarita, kde se konalo městské kolo soutěže žáků základních škol ve zpěvu „Pražská snítka“. V kategorii 6. a 7. tříd získaly žákyně 6. B. Hana Voráčková, Eva Celerinová a Štěpánka Bouzková 3. cenu v triích a Eliška Kratochvílová a Štěpánka Bouzková 1. cenu v duech. Potvrdily tak svoje kvality získané ve školním souboru Musica Melodica a pěkně reprezentovaly svoji školu.