Slovo starosty Tomáše Chalupy pro Šestku

Prezident Václav Klaus předal při oslavách 28. října Řád T. G. M. za vynikající zásluhy o rozvoj demokracie, humanity a lidská práva Vladimíru Bystrovovi, zakladateli výboru „Oni byli první“… Konec roku je vždy ve znamení rozpočtu. Jak to tedy bude vypadat příští rok? Deregulace vstupuje do druhé fáze. Jaká je situace v Praze 6?

Prezident Václav Klaus předal při oslavách 28. října Řád T. G. M. za vynikající zásluhy o rozvoj demokracie, humanity a lidská práva Vladimíru Bystrovovi, zakladateli výboru „Oni byli první“…

Činnost Vladimíra Bystrova navíc souvisí s Prahou 6. Výbor „Oni byli první“, který připomíná a snaží se morálně rehabilitovat de facto první československé oběti komunismu, se každoročně vrací ke vzpomínkovým akcím do Bubenče, do Rooseveltovy ulice. Konkrétně před domy, které v letech 1924 – 1925 zbudovalo Česko-ruské profesorské stavební a bytové družstvo v Praze založené emigranty z Ruska. Ti po nástupu bolševického režimu nalezli svoji novou vlast v demokratickém Československu. V roce 1945 však byla většina obyvatel těchto domů odvlečena do sovětských koncentračních táborů. V domech zůstala pouze modlitebna pravoslavné církve, o jejíž zachování se výbor snaží, a také pamětní deska připomínající osud ruských emigrantů.

Konec roku je vždy ve znamení rozpočtu. Jak to tedy bude vypadat příští rok?

Dluhy nemáme a ani je nebudeme dělat. To byl náš volební slib, k tomu se zavázala rada ve svém programovém prohlášení a na tom nehodláme nic měnit. V tuto chvíli připravujeme rozpočet do tzv. druhého čtení a po jeho schválení nás čeká poslední filtr obecních výdajů a příjmů, tzv. třetí čtení. Teprve potom bude o rozpočtu rozhodovat rada a zastupitelé. Součástí schvalování rozpočtu jsou často i velmi tvrdé diskuse. Je to logické, protože jednotlivé resorty se snaží získat peníze na své projekty. Upřímně, ona diskuse o rozpočtu není o směsi jakýchsi čísel, ale o konkrétních projektech. V tuto chvíli mohu říct, že největší výdaje příštího roku budou směřovat do péče o prostředí, úklidů a také dopravních opatření.

Deregulace vstupuje do druhé fáze. Jaká je situace v Praze 6?

Přestože definitivní výše nájmu se nájemníků bude týkat až po roce 2010, rád bych vybídl starší občany, aby se zajímali o program Deregulace, který jsme pro ně připravili. Jen tak předejdou situaci, kdy by časem mohli zjistit, že nejsou schopni ze svého důchodu platit nájem ve stávajícím velkém bytě.