Ohleduplné společnosti dostaly cenu

náhled souboruLetecké společnosti KLM a Australian Airlines jsou nejohleduplnější k životnímu prostředí. Zvítězily ve 2. ročníku soutěže o Nejtiššího dopravce, kterou vyhlašuje Letiště Praha společně s Prahou 6. Ceny zástupcům společností předali ředitel letiště Miroslav Dvořák a starosta Tomáš Chalupa.

Letos poprvé se soutěžilo se ve dvou kategoriích. V kategorii proudová letadla si letos odnesla titul letecká společnost KLM a nejtišším dopravcem mezi vrtulovými letadly se staly Austrian Airlines. Hodnoceno bylo 15 leteckých společností, které od května do října, tedy v období největší zátěže, do Ruzyně létaly nejčastěji.

 Smyslem soutěže, jak ji iniciovala Praha 6, je pozitivní motivace leteckých dopravců k ohleduplnosti k životnímu prostředí, s důrazem na otázku hluku. „Přínos je v tom, a předchozí ročník to potvrdil, že všichni dopravci měli možnost sledovat, jak se jejich pilotům dařilo zcela exaktní a přesně měřitelná kritéria dodržovat. Snažíme se soutěží apelovat na prestiž leteckých společností v konkurenčním prostředí a věřím, že to bude mít vliv i na chování zákazníků,“ řekl Chalupa s tím, že vítězové soutěže tvoří menší než limitní hlukovou zátěž, a to je podstatné. Generální ředitel Správy Letiště Praha Miroslav Dvořák doplnil: „Při vyhodnocení soutěže pracujeme s vysoce sofistikovaným systémem monitorování leteckého hluku a letových tratí, který patří ke světové špičce.“

Vítězné letecké společnosti převzali trofej a titul Nejtišší dopravce mohou využívat ve své další prezentaci.