Lidé hledali název pro náměstí s fontánou

Kulturní akcí přímo na nejmladším náměstí v Dejvicích se snažila radnice podpořit občany, aby se připojili k hledání jeho nového názvu. Prostor mezi ulicemi Wuchterlova – Kafkova hledá své jméno od dubna, kdy bylo nové náměstí osazeno sochami koní a začaly zde tryskat fontány.

Každý mohl přímo na místě během víkendu vymyslet budoucí název náměstí a předat svůj návrh hosteskám. Za svůj návrh pak obdržel drobný dárek. Během dvou dnů se na náměstíčku také představili zpěváci Petra Janů a Jiří Bílý a slovenský karikaturista a imitátor Janko Torák.

Podle starosty se sešla řada návrhů, ve kterých se v různých obměnách vyskytují koně. „Některé návrhy jsou naprosto nepoužitelné, ale sešla se řada takových, které jsou velmi pěkné. Rozhodně bude z čeho vybírat,“ uvedl starosta Tomáš Chalupa. „Čím víc návrhů, tím lépe. Dostali jsme již řadu návrhů emailem nebo nám lidé volali, jaký název by si přáli. Snad nakonec najdeme takový, na který si lidé zvyknou a bude se jim líbat, “ dodává.

Nový název by podle mluvčího radnice měla získat pouze plocha náměstí. Na dvě stovky lidí z ulic přiléhajících k náměstí se podle něj nemusejí obávat, že by došlo ke změnám adres a přečíslování. Ulice Wuchterlova i Kafkova si svůj název kolem náměstí ponechají.

A jak se bude jméno pro náměstí vybírat? Nad došlými návrhy se sejde místopisná komise zastupitelstva Prahy 6, která je vyhodnotí a vybere ten, který pošle na magistrát hlavního města. Definitivní jméno náměstí musí posvětit zastupitelstvo hlavního města.

Kdo se akce osobně nezúčastnil, stále může své návrhy posílat na emailovou adresu: namesti@praha6.cz.


Také Petra Janů navrhovala, aby se náměstí jmenovalo U Koní.


Hostesky zapisovaly jednotlivé nápady a odměňovaly je drobnými dárky.