Začalo jaro, ukliďme ulice, zahrádky i skříně

Jaro ve znamení úklidu vozovek začíná letos 2. dubna a skončí 2. června. Čištění komunikací, které provádí Technická správa komunikací, se v několika případech dotkne i víkendů. (harmonogram)

Řidiči proto musejí dát pozor a včas přeparkovat vozidlo. „Pokud majitelé neodstraní svá vozidla v den úklidových prací, bude jejich auto v případě stání na vozovce odtaženo, v případě stání na chodníku, budou udělovány městskou policií pokuty,“ upozorňuje radní pro dopravu a životní prostředí Jan Záruba. Na úklid v ulicích se sedmidenním předstihem upozorní dopravní značení. Úklidy se vyhnou pouze prvnímu dubnovému víkendu, kdy je v Praze plánována návštěva amerického prezidenta Baraka Obamy. Prvních 15 dní v dubnu bude současně s úklidem TSK probíhat i úklid chodníků, který zajišťuje a financuje Praha 6. „V některých lokalitách bude úklid probíhat současně s úklidem vozovky,“ uvedla vedoucí odboru dopravy Dana Charvátová.

Pro obyvatele Prahy 6 jsou k dispozici během dubna a začátku května velkoobjemové kontejnery, které městská část nechá o víkendech přistavit do téměř stovky lokalit (harmonogram). „Kontejnery budou přistaveny v sobotu dopoledne, nejpozději do 12 hodin. V sobotu a neděli budou na stanovištích, když se naplní, dojde k výměně za prázdné. Vždy v pondělí nejpozději do 12 hodin budou odvezeny,“ informuje inspektorka životního prostředí Alice Zajícová. Kontejnery jsou určeny jak k likvidaci rostlinného odpadu ze zahrádek, tak i objemného odpadu z domácností. „Původně byly kontenery určeny pouze na rostlinný odpad, ale řada lidí to nerespektovala a odpad se musel třídit,“ vysvětluje Zajícová, proč je nakonec do kontejneru možné vhodit vše kromě nebezpečného odpadu. Nebezpečný odpad se odváží pravidelně v předem stanovených časech a trasách. (harmonogram)

Téměř současně s kontejnery městské části začne svoz domovního odpadu, který organizuje magistrát. Tyto kontejnery budou oproti šestkovým přistavovány v pondělí odpoledne a odváženy během středečního dopoledne. Pro městskou část i pro magistrát zajišťuje svoz odpadu společnost Pražské služby.