Lidé si před nimi našli čas na kulturu a zábavu

náhled souboruPísecká brána svůj předvánoční program soustředila především do víkendových akcí.

Během oblíbených víkendových dílen měli návštěvníci kdispozici nejrůznější materiály, ze kterých mohli tvořit vánoční dekorace a ozdoby. Radou jim často pomáhala malířka Iva Hüttnerová, která také připravila výstavu vánočních rad Jak správně uklidit, Jak zůstat zdraví i v zimním čase, O vánočním vaření, O staročeských vánočních zvycích a obyčejích a návštěvníkům nabídla i recept na výbornou vánočku dle Anuše Kejřové. V Písecké bráně, kterou vyzdobila starými textiliemi ze svých sbírek, Iva Hüttnerová debatovala s návštěvníky o starých radách a poučeních našich babiček.


Od železné neděle se u adventního věnce při zapalování svíček střídali radní Prahy 6, po starostovi Chalupovi Ingrid Kejkrtová, Jan Záruba a poslední svíčku o zlaté neděli zapálila Marie Kousalíková, náměstkyně primátora pro školství.

Návštěvníci adventních dílen ocenili, že si své výrobky mohou zdarma vytvořit a odnést domů.

Populární soubor Caramelka, který vystupoval na Mikuláše, pojal vystoupení stylově.

Nestárnoucí Josef Zíma přes hodinu zpíval staré hity, vyprávěl o svém zajímavém životě a zodpovídal dotazy v rámci odpoledne věnovaného seniorům. Všichni návštěvníci dostali při koncertu vánoční „svařák“.

Bavič Michal Nesvadba potřebuje jen pár drobných rekvizit, aby svým uměním a humorem dokázal uchvátit děti i dospělé. Jeho vánoční představení v Písecké bráně patří mezi nejoblíbenější.

Stříbrná neděle 13. 12. byla věnována svátku svaté Lucie, křesťanské mučednici. Sv. Lucie je patronkou hospodyněk. Tento svátek je tradičně spojován nejen s úklidem, ale i se světlem, proto byl večer zakončen průvodem s lampiony. Vánoční atmosféru navodil pěvecký sbor Sedmihlásek, který zazpíval vánoční písně.

Betlémské světlo. 23. prosince přinesli do Písecké brány jako každoročně betlémské světlo skauti z 96. oddílu Šipka. Celé odpoledne připalovali mnoha zájemcům plamínek věčného světla, které připutoval z místa narození Ježíše Krista z Betléma přes rakouskou Vídeň a do České republiky dorazil již podvacáté.