Warning: session_start(): open(/var/lib/php/session/sess_4e2qf65bo6v5n9e12muatfgqs6, O_RDWR) failed: Read-only file system (30) in /var/www/localhost/htdocs/p6system/system/config.php on line 7 Šestka - noviny MČ Praha 6

Političtí vězni se setkali vRuzyňské věznici

Položením věnců, kytic a zapálením svíček u památníku Obětí vareálu Ruzyňské vazební věznice si připomněli členové Konfederace politických vězňů a další hosté památku lidí vězněných za minulého režimu.

Setkání se uskutečnilo 10. prosince, vden, který je vyhlášen jako Den lidských práv. Zároveň si všichni zúčastnění připomenuli 20 let od propuštění politických vězňů. „V těchto zdech zanechali stopy nemnozí vzácní lidé našeho národa, než byl monstrproces připraven,“ vzpomenula za politické vězně a zvláště ty, kteří zde ztratili život, Naděžda Kavalírová, předsedkyně Konfederace politických vězňů. Po skončení pietního aktu následovala vjídelně zaměstnanců debata svedením vazební věznice. „Ruzyně byla takovým velkým vykřičníkem. Znamenala, že už to máte spočítáno. A že to, co tu budete muset podstoupit, se bude vymykat lidskému chápání,“ řekl při besedě jeden zbývalých politických vězňů. Podle jiných se pro trestání vězňů vRuzyni používaly metody středověku. „Pojem ruzyňská věznice se hluboko vryl do paměti lidí i do dějin země,“ hodnotí političtí vězni věznici vdobách totality.


Starosta Tomáš Chalupa, který se pietního aktu také zúčastnil, řekl, že Praha 6 má svoji temnou minulost, ke které patří například ruzyňská věznice, nebo sídliště, kterému se říká „Obušek“ a postaveno bylo pro zaměstnance StB. „Posloucháme, jak to tehdy bylo a snažíme se nezapomínat a dívat se dopředu,“ řekl starosta.

Pietní akt vRuzyni se konal letos poprvé na novém místě, protože deska připomínající oběti věznění byla nově umístěna na venkovní zeď věznice.