Čestnými občany jsou letos zpěvačka a výtvarník

náhled souboruZpěvačka Eva Pilarová a výtvarník Oldřich Kulhánek jsou od září čestnými občany městské části. Tituly čestného občanství, které se udílí každoročně, jim předal starosta Tomáš Chalupa při příležitosti devadesátiletého výročí Prahy 6.

Eva Pilarová i Oldřich Kulhánek v Praze 6 desítky let žijí. „ Miluji Dejvice a obdivuji jejich architekturu 20. a 30. let,“ vyznal se z lásky ke své čtvrti grafik Kulhánek. Eva Pilarová přiznala, že je sice původně z Brna, ale v Praze 6 žije již přes 40 let. „Cítím se doma tady. Už jsem ‚šestková‘,“ řekla dojatá zpěvačka, která letos slaví jubilejní 50. výročí své hudební kariéry. „Eva Pilarová zde sice nežije celý život, ale je to taková dobrá duše Břevnova. Lidé z Břevnova ji velmi dobře znají a stala se součástí místní komunity," dodal na adresu čestné občanky starosta Chalupa.

Oba ocenění si tituly převzali na slavnostním jednání zastupitelstva v břevnovském kláštěře. Starosta Tomáš Chalupa při té příležitosti vzpomenul na 4. září roku 1920, kdy podepsal prezident T. G. Masaryk zákon, kterým se tehdy samostatná města Břevnov, Bubeneč, Dejvice, Střešovice, Veleslavín a Liboc stala součástí metropole. Toto spojení podle starosty znamenalo obohacení pro Prahu, ale i rozvoj pro Prahu 6, která si přes připojení dokázala uchovat svoji svébytnost a výlučnost. „Ze všech městských částí se právě lidé z Prahy 6 cítí nejvíc spojeni se svou městskou částí,“ podotkl.

Na slavnostním ceremoniálu byli přítomni zpěvák Jiří Suchý, válečný veterán generálporučík Tomáš Sedláček či fotbalista Josef Masopust, kteří jsou také čestnými občany šestky a jejich jména od září nesou platany na Evropské třídě.

Oldřich Kulhánek (26. února 1940)

Práce Oldřicha Kulhánka (uprostřed) je zaměřena především na grafiku a kresbu. Na profesionální dráhu se vydal v 60. letech 20. stol. a jeho pozoruhodný talent přitahuje pozornost už od doby jeho nejranější etapy.

V letech 1992 až 1993 pracoval na návrzích nových českých bankovek. „Byla to pro mne výzva. Dodnes když platím, tak se dívám, jestli to tisknou dobře,“ říká. Novou bankovku navrhl poprvé už v roce 1971, kdy jeho desetikoruna vyhrála anonymní konkurz, ale do tiskárny se nakonec nedostala. Kulhánek byl totiž v té době stíhán kvůli grafickým listům z let 1968 až 1971, jimiž údajně hanobil představitele tehdejších socialistických zemí. Měsíc kvůli tomu strávil ve vězení. Je autorem i českých poštovních známek.

V kresbách a litografiích Kulhánka vypovídá člověk výrazem o životě, osudu, lidských hodnotách. „Umělec by měl ve své práci podat zprávu o sobě, o čase a místě, kde žije. Umělec by měl odkrývat přetvářku (či lež) establishmentu, odhalovat, co se děje s člověkem. Umělec by měl podat zprávu o duši současníka,“ je přesvědčen čestný občan a držitel mnoha ocenění.

Eva Pilarová (9. srpna 1939)

Zpěvačka populární hudby s naprosto nezaměnitelným hlasem – sopránem o rozsahu tří oktáv, oplývá navíc vynikající pěveckou technikou. S přibývajícími léty se stále více orientuje především na žánrovou oblast jazzu a swingu.

V šedesátých letech působila v divadlech Semafor a Rokoko, hostovala v Hudebním divadle v Karlíně. Zpívala s orchestry Karla Vlacha a Josefa Vobruby. Proslavily ji písně jako např. Ach, ta láska nebeská (s W. Matuškou), Oliwer Twist, Rekviem, Ten, kdo nemá rád a jiné. Hrála rovněž v několika filmech (Dobře placená procházka, Kdyby tisíc klarinetů, Zločin v šantánu a dalších). Od počátků profesionální kariéry Evy Pilarové provází její zpěv řada úspěchů a ocenění, v 60. letech například na festivalech v Helsinkách, Berlíně, Sopotech, ale i na Kubě, třikrát zvítězila v anketě Zlatý slavík (1964, 1967, 1971).

V roce 1981 byla Pilarová jmenována Zasloužilou umělkyní, v roce 1998 byla vyznamenána Cenou Masarykovy akademie za dlouholetý přínos v oblasti jazzu a pop music. Po roce 1989 Eva Pilarová napsala dvě autobiografické knihy (Vzpomínání, 1991; Potkala jsem léčitele, 2002) a je autorkou pěti kuchařských knih. V nejnovější době se její vášní stala digitální fotografie a realizovala již několik výstav. V Břevnově žije se svým třetím manželem Janem Kolomazníkem.