Zámeček Kajetánka ožívá, zatím opravami

náhled souboruPo desetiletích chátrání se usedlost Kajetánka v Břevnově dočkala rekonstrukce. Opravy byly zahájeny v létě, dokončení se plánuje do konce roku 2011. Na zámečku by měl být zachován poslední architektonický výraz a pojetí z doby před polovinou 20. století.

„Cílem je uchovat původní existující prvky a chybějící podle nich doplnit. Architekti vycházeli ze zlomků dokumentace, která se z tohoto období dochovala,“ sdělila manažerka projektu Andrea Staube. Dispozice objektu zůstanou koncepčně zachovány, stejně tak i výraz stávající fasády a barevné řešení objektu. Zrestaurování téměř tři sta padesát let starého zámečku bylo svěřeno do rukou společnosti Památky Tábor, s.r.o., která má s opravami podobných historických objektů zkušenosti.

Nová kapitola vývoje bývalé usedlosti Kajetánka se počala psát loni v květnu, kdy developerská společnost Bozner získala stavební povolení pro výstavbu projektu rezidenčního bydlení, jehož součástí je i rekonstrukce velmi poškozeného zámečku. Po dokončení rezidenčního projektu Kajetánka bude zámeček sloužit veřejnosti. Developer jej za symbolickou korunu společně se zrekonstruovaným anglickým parkem a obnoveným jezírkem převede do vlastnictví městské části. Praha 6 předpokládá, že prostory usedlosti budou veřejností využívány ke kulturním účelům.

Rezidenční projekt představuje čtyři nové bytové domy s přibližně 145 luxusními byty. Domy budou obloženy přírodním kamenem, který se hodí k historickým budovám oranžerie a zámečku.