Staronový starosta: Řadu věcí ještě musíme dodělat

Před osmi lety byl Tomáš Chalupa jedním z nejmladších pražských starostů. Dnes je jedním z nejdéle sloužících starostů.

Začínáte své třetí volební období ve funkci starosty Prahy 6. Pořád Vás to „baví“?
V Praze 6 je stále několik věcí, které jsme nestihli dodělat. Parkování, babyboom a nedostatek míst ve školkách, služby seniorům, vymícení hazardu z Prahy 6, pokud možno co nejméně problematický průběh výstavby metra a dokončení části silničního okruhu.

V minulém volebním období jste se snažil o zavedení zón placeného stání. Kdy myslíte, že budou realizovány?
Téma parkování pochopitelně znovu otevřeme. Náš projekt je připravený, doslova šitý na míru našim občanům, kteří se na jeho konečné podobě výrazně podíleli ať už v průzkumu či připomínkami. Je hříchem, že stále leží v šuplíku. Dlužno ale dodat, že v šuplíku magistrátním. Bez souhlasu hlavního města se prostě z místa nehneme. Věřím, že až se nové vedení města rozkouká, s povolením pro parkovací zóny v Praze 6 nebude otálet.

Přestože Praha 6 již několik let vynakládá desítky milionů korun na opravu silnic, stále je tu řada ulic připomínajících tankodrom. Opravdu to nejde urychlit? Chodníkový program v Praze 6 běží už desátý rok. Na začátku jsme prošli všech našich 710 ulic a oznámkovali je jako ve škole. Vyšlo, že opravu bude potřebovat zhruba dvě stě ulic. Logicky jsme začali ulicemi, které dostali „nedostatečnou“. Za deset let jsme opravili sto deset ulic. Tempo oprav je tím snadno spočitatelné. Nyní přicházejí na řadu ulice, které mají mnohem složitější zasíťování, proto očekáváme zpomalení tempa. Abychom předešli věčnému flikování, děláme totiž nové povrchy chodníků až nakonec, kdy mají už práci v zemi definitivně hotovou síťaři .

Bude radnice pod Vaším vedením  dále přispívat z obecních peněz seniorům na bydlení a bude i nadále dotovat „seniorské“ kulturní programy?
Rozhodně. Péče o seniory a o ty, kteří si pomoc zaslouží je jednou z našich priorit na další čtyři roky. Programy, které jsme pro seniory v minulosti zahájili, běží dál. Ať už jde o seniorská hřiště, finanční pomoc při deregulaci či výměny bytů větší za menší, podpora léčebny dlouhodobě nemocných, ale i zmiňované kulturní vyžití. V této souvislosti se skvěle ujalo první komunitní seniorské centrum v Praze 6 ve Šlejnické ulici s celoročním programem. 

Naše městská část je známa bohatým kulturním životem. Řadu akcí pořádá radnice a někdy je kritizována za přemíru a bombastičnost akcí pořádaných za obecní peníze. Jaký bude vývoj v nadcházejících letech?
Praha 6 má velmi pestrou kulturní nabídku po celý rok a radnice se řadí mezi významné organizátory kulturních akcí. Jelikož jsme výdaje v celém rozpočtu zkrátili o padesát procent, muselo se to dotknout i kulturních aktivit. Na druhou stranu, neznamená to, že kultury ubude. Jen před námi už nejsou významné investiční akce do divadel. Letos jsme totiž dokončili celkovou rekonstrukci významné divadelní scény v Praze 6 – Divadla Spejbla a Hurvínka. Předtím jsme opravili i Dejvické divadlo a Semafor. Je ale pravdou, že řada venkovních aktivit, které se pro teenagery či seniory staly v Praze 6 tradičními a byly s finanční podporou radnice, si už na sebe budou muset umět „vydělat“. Jedná se o každoročně divácky velmi úspěšné aktivity, ať už Ladronkafest, Čarodějnice na Ladronce a další. Tyto akce navštěvují vždy tisíce zájemců, to má být přeci jejich výhoda pro eventuální partnery.

Vraťme se ještě na radnici. Přál jste si do vedení radnice tým „srdcařů“, kteří budou pro Prahu 6 dýchat. Povedlo se Vám takový tým dát dohromady?
Jsme teprve na začátku. Za sebe mohu říct, že můj pocit se zatím nezměnil. Důvěru, kterou jsem měl ve své kolegy před pár dny, mám stále. Podle nápadů a plánů, které od nich slýchávám se domnívám, že Praha 6 a její obyvatelé je pro ně opravdu srdeční záležitostí.