Tradiční masopust netradičně: šel jinudy a vedl ho velbloud

Šestnáctý břevnovský masopustní průvod, kterému letos přálo počasí, měl proti tradici řadu nechtěných změn. Nutno dodat, že klepšímu.

Průvod se vydal vzhůru Břevnovem poslední den před koncem masopustu, před popeleční středou, vúterý odpoledne. Dosud se slavilo vždy v pátek. Musel opustit i tradiční trasu po Bělohorské ulici, a to kvůli dopravním omezením. Lidem to ovšem nevadilo, sešli se vprůvodu vpočtu větším než vloňských letech. Poté, co radní Jan Záruba podle tradice udělil maskám masopustní právo, vydal se průvod za hudby kapely Žižkovanky ulicí Pod Marjánkou.


Ozdobou průvodu, který se odehrával vduchu cirkusového představení, byla živá velbloudice, původem ze severního Kavkazu a vsoučasnosti zcirkusu Humberto. Před tolika lidmi byla značně nervózní, ale nakonec se nechala i vyfotit se všemi, kteří o to stáli.

A byly to hlavně děti z MŠ Jílkova, které jsou tradičními účastníky masopustního veselí. Pro ně byly po cestě připraveny koblihy a na konci průvodu jako pro všechny děti teplý čaj. Kdo neměl masku, mohl se ozdobit alespoň červeným nosem a troubit na frkačku, které byly zdarma.

Ani konec průvodu nebyl na tradičním místě za Kaštanem, protože parčík byl zasněžený. Pořadatelé ze Spolku břevnovských živnostníků se proto rozhodli pro prostor před klášterem. Tam umístili stánky se sladkým trdlem, voňavým svařákem a pochoutkami chlebem se sádlem a jitrnicemi. Ty letos nebyly pro účastníky zdarma. Díky nižší dotaci na masopust od městské části si lidé museli huderovské jitrničky koupit za své.