Semafor přetvořil klasiku po svém

náhled souboruJiří Suchý nezahálí. Novou sezónu otevírá premiérou operety Mam"zelle Nitouche, kterou připravil pro divadlo Semafor. Kdo by ale čekal slavný kus, bude překvapen.

Jiří Suchý přiznává, že v době začátků divadla operetu Mam"zelle Nitouche neměl rád. „S přibývajícími roky jsem ale počal připouštět, že operetní melodie jsou krásné,“ svěřuje se s tím, že francouzský esprit z ní dělá výjimečnou záležitost.

Původními autory libreta jsou Albert Millaud a Henri Meilhac. Oldřich Nový jejich hru nejen přeložil, ale i upravil, a Jiří Suchý ji přetvořil pro jeviště Semaforu. „Dodal jsem k ní druh humoru dobře zavedený v našem divadle. Vzal jsem to z gruntu. Pozměnil jsem děj a vymyslel scénky, které byste v původním díle marně hledali,“ přiznává. Smyslem úprav je podle něj přiblížit krásu operety napsané v 19. století vnímání semaforského diváka.

Děj operety, který se v původní verzi odehrává v roce 1883, je přesazen do dvacátých let minulého století. To aby mohly zaznít některé melodie v jazzových rytmech, které jsou semaforskému stylu bližší. „A hle – hudba, kterou složil Florimond Hervé před 125 lety, zákrok přežila, aniž by ztratila na své nádheře,“ těší se principál divadla. „Z operetních árií se staly písničky, o nichž se domníváme, že uším našich diváků budou bližší. Větší prostor než obvykle dostanou v roli abatyše Jitka Molavcová a v roli majora sám Jiří Suchý. V operetě dále hrají Vanda Hauserová, Michal Stejskal, Olina Patková, Václav Kopta, Jiří Štědroň, Veronika Kubařová a Lucie Černíková.

Jiří Suchý je i tvůrcem konzervativní výpravy. Uniformy vojáků už jsou inspirovány francouzskými stejnokroji z 20. let.


Major Suchý a abytyše Molavcová přenesou Mam zelle Nitouche blíž semaforskému divákovi.