Praha 6 má první starostku

náhled souboruMěstskou část povede následujícího tři a půl roku starostka Marie Kousalíková (ODS). Do funkce nastoupila poté, co ji na konci února zvolili zastupitelé Prahy 6.

Udělám vše proto, aby Praha 6 byla i nadále vnímána jako dobrá a krásná městská část,“ řekla po svém zvolení Kousalíková, mimo jiné bývalá místostarostka Prahy 6.

Praze 6 chce zajistit zejména kontinuitu s nastavenými obecními programy, které dobře fungují, a navázat tak na práci předchozího starosty Tomáše Chalupy. Ten v polovině ledna rezignoval a přijal místo ministra životního prostředí. „Vím, které priority chci uskutečnit. Zatím ale nemohu víc slibovat, rozpočet městské části se bude schvalovat až 25. března,“ upozornila Kousalíková s tím, že po schválení rozpočtu vznikne programové prohlášení rady, kde bude další rozvoj Prahy 6 zakotven.

Jako svou přednost vnímá nová starostka znalost více gescí. V Praze 6 spravovala v letech 2002–2006 obecní majetek, na magistrátu měla na starosti školství a vzdělávání i sociální oblast. Zkušenosti má i s komunikací s občany. „Úspěšná byla například kampaň na podporu učňovského školství,“ dodává. Je velkým zastáncem spolupráce a kolektivního rozhodování. „Kolektivní mozek přináší více užitku než nápad jednoho génia,“ domnívá se.  

Starostka Kousalíková je dlouholetou zastupitelkou Prahy 6 i hlavního města, v minulém volebním období byla náměstkyní primátora. Praze 6 chce nabídnout mimo jiné dobré kontakty na magistrát. „Bez kontaktů a znalostí vazeb na hlavní město se neobejdeme,“ řekla.

Marie Kousalíková byla jediným kandidátem na post starosty. Do funkce ji doporučil oblastní sněm ODS. V tajné volbě jí pak svůj hlas dalo třicet zastupitelů ze 43 přítomných. Kromě zastupitelů z ODS ji podpořili i zastupitelé ČSSD. Koalice ODS a ČSSD má v zastupitelstvu dohromady 29 mandátů. S volbou starostky se neztotožnili zastupitelé TOP 09. Michal Tryml z TOP 09 označil kandidaturu Kousalíkové za výsledek nepřirozeného seskupení pravolevých sil v Praze 6, které podle něj vzniklo proti vůli pravicových voličů.  

Jednání zastupitelstva využil k rozloučení se zastupiteli bývalý starosta Tomáš Chalupa, který všem poděkoval za mnohaletou spolupráci. Oznámil také, že nadále zůstává pouze řadovým členem zastupitelstva a vzdává se členství ve výborech a komisích.