Slovo starostky Marie Kousalíkové pro Šestku

Krajské kolo soutěže o nejlepší webové stránky měst a obcí zařadilo elektronickou službu Prahy 6 s názvem „eAukce“ na první místo. V čem vidíte její přínos? Skončila zimní povinnost úklidu chodníků pro město. Jak jste s dalším ročníkem projektu Prahy 6 – „Sněhová pohotovost“ spokojeni“?

Krajské kolo soutěže o nejlepší webové stránky měst a obcí zařadilo elektronickou službu Prahy 6 s názvem „eAukce“ na první místo. V čem vidíte její přínos?

Co považuji za nejdůležitější, a to víc než krásná čísla či diplomy za vítězství, je užitečnost pro občany. To jediné má smysl. Internetové služby, které jako první Praha 6 nabídla, ať už SMS či MMS, web TV, eAukce, granty, smlouvy na webu a další, se evidentně ujaly a mnohá města či městské části v tomto směru od Prahy 6 opisují a stejné služby zavádějí na svých stránkách. Nejaktuálnější jsou momentálně elektronické aukce. Pomocí nich jsme začali vybírat dodavatele pro veřejné zakázky. Jejich výhodou je omezení možné korupce a také ceny, která se daří virtuální dražbou výrazně snižovat. Během čtyř měsíců jsme realizovali patnáct aukcí o celkovém objemu 3,5 milionu korun a ušetřili tím čtvrt miliónu korun. Neumím si představit v současné době užitečnější elektronickou službu, nežli takovou, která šetří veřejné peníze.

Skončila zimní povinnost úklidu chodníků pro město. Jak jste s dalším ročníkem projektu Prahy 6 – „Sněhová pohotovost“ spokojeni“?

I letošní zima byla pro brigádníky sněhové pohotovosti poměrně náročná, alespoň její první polovina. O smyslu této brigádnické aktivity už snad dnes nikdo nepochybuje. Přestože zimní úklid není povinností městských částí, ale hlavního města, považujeme tento komunitní projekt za úspěšný. A to i přes občasné nedokonalosti. Ale ty rozhodně nehledejme v systému, ale v lidech a i na to jsme v průběhu zimní údržby chodníků pamatovali. Jednou z novinek byla možnost kontroly úklidů na webových stránkách, kde jsme publikovali fotografie jednotlivých úseků vždy po úklidu. Pochopitelně, že s brigádníky, kteří neplnili svou povinnost jsme se rozloučili a na jejich místo vzali náhradníka. A zájemců nebylo málo. I to považuji za úspěšný prvek tohoto projektu. Ještě před samotným zahájením, tedy v listopadu, jsme měli obsazené všechny úseky brigádníky a k tomu i desítky náhradníků. To svědčí o mimořádném zájmu veřejnosti. Navíc se na nás obrátilo už několik českých měst, které chtějí využít naší zkušenost s tímto druhem úklidu.