Praha 6 se loučí se zimou

náhled souboruPo symbolickém období půstu, které připomenul tradiční břevnovský masopust, se blíží období jarního probouzení. Už na začátku měsíce budou zahájeny oblíbené trhy na Kulaťáku, v Písecké bráně se chystají slavnosti Velikonoc. 

19. masopustní průvod uspořádal s podporou městské části Spolek břevnovských živnostníků. U Kaštanu se sešla řada pohledných masek. Starostka Marie Kousalíková udělila průvodu masopustní právo a ten se vydal dolů po Bělohorské ulici. Skupina masopustních komediantů Roztoč tančila a hrála na bubny. U hotelu Pyramida pak na všechny z průvodu čekalo pravé zabijačkové pohoštění.

Po dvouměsíčním zimním odpočinku vstoupí v sobotu 9. března Farmářské trhy na Kulaťáku do čtvrté sezony. Začátkem března se opět zaplní Kulaťák prodejci z celé České republiky, aby znovu nabídli návštěvníkům kvalitní a čerstvé zboží. „Praha 6 byla jednou z prvních městských částí, která farmářské trhy podporovala a těší mě, že je o ně rok od roku větší zájem. Každý rok se podaří přijít s nějakou novinkou a ani letos tomu nebude jinak," řekla Marie Kousalíková, starostka Prahy 6.

I letos se trhů zúčastní tradiční a lety ověření prodejci, zároveň přibude několik novinek. Trhy se více zaměří na gastronomii, opakovat se budou i tématické trhy, jako např. květinový trh nebo Zabijačka na Kulaťáku. Na zahájení trhů v sobotu 9. března od 8 do 14 hodin budou přítomna zvířátka z Točníku, které bude možné pohladit i nakrmit. Během trhů vystoupí skupina Recyklas, která rozeznívá obyčejné plastové popelnice tříděného odpadu a předvádí bubenickou show.

Definitivní loučení se zimou nastane na Smrtnou neděli, která připadne na 17. března. Vynesením Morany u Písecké brány budou také zahájeny oslavy Velikonoc. Během dvou týdnů bude možné navštívit velikonoční dílny, koncerty i divadelní představení.  „Děti si mohou z připraveného proutí plést pomlázky a malovat velikonoční kraslice,“ zve starostka Kousalíková. Hosty programu bude například soubor Chorea Bohemica s herečkou Bárou Munzarovou. Více informací na str. 24.

S prvními jarními dny plánuje radnice oživit nabídku knih v pouliční knihovně na nám. Svobody. „Věřím, že lidé využijí teplých dnů, přijdou si posedět na náměstí a z nabízených knih si vyberou,“ říká starostka. Kdo chce přispět, může donést do knihovny vlastní knihy. Knížky do pouliční knihovny lze darovat na radnici i v informačních kancelářích.