Praha 6 navyšuje kapacitu ve školkách

Kapacita mateřských škol v Praze 6 se v letošním roce navýší o 147 míst. Rozšíření stávajících školek i zřízení nových tříd při základních školách schválili v dubnu zastupitelé. Dodatečné zápisy dětí do těchto školek budou probíhat o prázdninách.

„Postavíme modulovou školku v zahradě mateřské školy Čínská s kapacitou 56 dětí, zřízena bude lesní třída při mateřské škole Sbíhavá pro 15 dětí, zřídíme jednu třídu mateřské školy při základní škole Na Dlouhém lánu pro 21 dětí a tři třídy při základní škole Emy Destinnové pro 55 dětí,“ sdělila starostka Marie Kousalíková s tím, že více než stovka míst vznikne v nejvytíženější oblasti Dejvic a Bubenče. Po plánovaném navýšení v letních měsících tak bude mít možnost v následujícím školním roce navštěvovat školky až 2 967 dětí.

Náklady na navýšení kapacit představují 39 milionů korun, Praha 6 proto současně využije dotaci od hlavního města ve výši 15 milionů korun. Největší investici si vyžádá přístavba modulového pavilonu v MŠ Čínská. Třídy při ZŠ Emy Destinnové vzniknou jak v hlavní budově školy, tak v detašovaném pracovišti v ulici Českomalínské. Děti budou využívat okolní hřiště. Na Dlouhém lánu nová školka využije školní prostory a zahradu ve školním areálu.

Zcela novým projektem v Praze 6 je zřízení lesní třídy při MŠ Sbíhavá. „Půjde o první třídu s programem, kdy děti budou trávit většinu času venku, převážně v přírodě a téměř za každého počasí,“ řekl radní pro oblast školství Ondřej Balatka. Děti se ale neobejdou bez vlastního zázemí v mateřské škole, které zajistí Praha 6 jako zřizovatel.

Zastupitelé jednali o petici občanů, kteří požadovali znovuzřízení mateřské školy v uvolněném objektu Pelléovy vily. Praha 6 ale obdržela zamítavé stanovisko památkářů, pod jejichž ochranu vila spadá. Náklady na přestavbu vily na školku by představovaly až 20 milionů korun. Proto radnice takový návrh považuje za nereálný. Zvažuje se ale rozšíření MŠ Vokovická. S variantami řešení se budou moci zastupitelé seznámit do konce června. Pro rozšíření vokovické školky, která má v okolí velmi dobré renomé, se v petici vyslovilo 637 občanů Prahy 6.