Nejtišší dopravce poosmé

Letiště Václava Havla Praha zahájilo další ročník soutěže Nejtišší dopravce. Hodnotí se nejintenzivnější letecké období – od poloviny června do poloviny září.

Již 8. ročník soutěže má motivovat letecké společnosti k používání moderních letadel a dodržování předpisů s důrazem na otázku hluku. O titul se utká deset společností, které létají na pražské letiště nejčastěji a provozují proudová letadla. Kritéria soutěže zahrnují nejenom hladinu hluku při příletu a vzletu a dodržování letových tratí, ale i efektivní využití sedačkové kapacity, tzn. obsazenost letadla.

Společným cílem je přimět letecké společnosti ke zlepšení kvality bydlení a života v okolí letiště. „Soutěž motivuje dopravce k striktnímu dodržování kritérií letu, která jsou přesně měřitelná a pro životní prostředí méně náročná. Jde nám o to, vyzdvihnout společnosti, které dokáží i při respektování limitů mít ohleduplnější přístup k lidem žijícím v okolí letiště. A to je důvod, proč Praha 6 tuto soutěž iniciovala,“ řekl René Pekárek, místostarosta odpovědný za strategický rozvoj městské části.

Pro vyhodnocení soutěže je využit monitorovací systém leteckého hluku, který zahrnuje 13 stacionárních a 2 mobilní měřící stanice, které jsou umístěny ve vybraných lokalitách v okolí letiště.

Pravidla a průběžné výsledky měření jsou zveřejňovány na internetových stránkách letiště www.prg.aero v sekci Životní prostředí.