Budoucnost Prahy 6 najdete na geoportálu

náhled souboruStavby školek, navýšení kapacity škol, revitalizace ulic, opravy památek – projektů, které by Praha 6 ráda zrealizovala, existuje spousta.

Seznam projektů se dá najít na webových stránkách městské části už od roku 2008, ­ovšem v excelovském souboru, který není ani přehledný, ani uživatelsky přívětivý. „Nyní se podařilo integrovat je do mapy a plní se tak jeden z cílů výboru pro otevřenost,“ říká Oldřich Kužílek (STAN). Informace občané naleznou v geoportálu Prahy 6 v záložce Duhová kniha. Ta obsahuje devět podkapitol: doprava, zdravotnictví a sociální věci, územní rozvoj, městská infrastruktura, školství, kultura a památky, vnitřní správa, hospodářství a do poslední kapitoly jsou shrnuté ostatní projekty a plány. Projekty se zde zveřejní buď všechny najednou, nebo si lze vybrat jeden, který vás nejvíce zajímá. „Smyslem Duhové knihy je přiblížit občanům, co se v jejich okolí děje. Že se u nich plánuje oprava silnice, stavba školky,“ vysvětluje Zdeněk Hlinský (ODS), který projekt zastřešuje.
Například lidé z ulice Na Petynce si už nemusejí stěžovat na špatnou silnici a chodníky a zjišťovat, kdy s nimi radnice něco udělá. Podívají-li se do Duhové knihy, zjistí, že oprava komunikace je zařazená na příští rok a předcházet by jí měla obnova vodovodního řadu a plynovodu. Příznivec Kulturního centra Kaštan z geoportálu zjistí, že letos a příští rok budou probíhat projektové práce na rekonstrukci centra a její součástí by měla být i přístavba vlastní budovy Kaštanu a společenský sál, klub či alespoň kavárna nebo cukrárna. Před Kaštanem by pak měl vzniknout prostor na pořádání trhů a malých kulturních představení. Vlastní realizace pak bude probíhat až do roku 2024. Podobných informací jsou zde k nalezení desítky.
„Evidence stavu klíčových projektů zařazených do takzvané Duhové knihy je dlouhodobě neutěšená. To, že se naskenované tabulky nyní s krátkým popisem přesunuly do mapové aplikace Prahy 6, je krok správným směrem, k uživatelsky přívětivé prezentaci je však ještě daleká cesta. I proto nyní připravujeme systém evidence, který umožní publikovat ‚karty záměrů‘, na kterých najdete všechny důležité informace,“ dodává zastupitel Miloš
Vlach (Piráti).
K aktualizaci Duhové knihy, a tedy i informací na geoportálu bude docházet jednou za rok.
https://gis.praha6.cz/