Pan Kolečko vyráží do světa podruhé

náhled souboruPohádky Nová dobrodružství pana Kolečka se stejně jako první díl odehrávají na šestce, což opět potvrzuje i podtitul Pohádky od Hvězdy. 

Autorka Michaela Mlíčková Jelínková žije na šestce už mnoho let, majitel nakladatelství Práh Martin Vopěnka taktéž, tak kde jinde se mohl křest odehrávat než v Muzeu literatury, které už rok také sídlí na šestce v Petschkově vile? Doprovodný program křtu knihy, kterou dostali jako dárek na uvítanou všichni letošní prvňáci, se ovšem ne­omezil pouze na nově zrekonstruovanou budovu, ale jeho účastníci se mohli projet i Hanspaulkou a Dejvicemi. Protože jedním z hlavních hrdinů knihy je veteránský autobus Karosa ŠM11 přezdívaný Šemík, vozily děti i dospělé stylové veterány. Šemík sice musel zůstat v garážích, ale důstojně ho zastoupily Ešda, délkový model Karosy ŠD 11 a Ešelka, což je přezdívka linkového modelu ŠL. Dva krásné historické vozy s modrými pruhy vzbuzovaly v dopravní špičce pozornost, a tak se za nimi leckdo na ulici otočil a zamával. Exkluzivní měla kniha i kmotry – na křest dorazil herec a architekt David Vávra, Theodora Remundová zastupovala svou maminku Ivu Janžurovou, a přišel i primátor Bohuslav Svoboda, který má pohádky o šestce rád stejně jako jeho synové.
Pohádky – podobně jako první díl, ­který vyšel v roce 2017 – se inspirují skutečnými místy v Praze 6. Tentokrát ovšem čtenáři objeví jiná místa než v prvním dílu – například rokli Housle, Baterie či Nebušice a mnoho dalších. Spojuje je to, že mají zvláštní kouzlo – genius loci. Možná vás některé informace překvapí, ale můžete si být jisti, že všechna fakta jsou pravdivá – oba díly věcně kontroloval Petr Ryska, známý pragensista. Autorem ilustrací je opět Jan Laštovička.
Pokud si vaše děti knihu zamilovaly, vydejte se v neděli 26. listopadu na první vlastivědnou procházku Po stopách pana Kolečka. Podrobnosti najdete na pohadkyodhvezdy.cz.