Přestavba Bubenečského nádraží pokračuje

náhled souboruDeset let poté, co zde zastavil poslední vlak, probíhá přestavba Bubenečského nádraží. Po opravě tady bude fungovat volnočasové centrum Stanice 6.   

Přestavba, jejímž autorem je architekt Ondřej Tuček, počítala s úpravou fasády, střechy a odstraněním nepůvodních příček, aby uvnitř vznikl otevřený multifunkční sál. Na začátku rekonstrukce se však ukázalo, že stav budovy je horší, než se čekalo.
Stavebně technický průzkum před zahájením stavby tyto vady nemohl odhalit, neboť byly ukryté pod omítkami nebo ve vrstvách podlah. Až při samotných pracích firma zjistila, že pod graffiti a omítkami zdivo obsahuje zhruba dvojnásobek vlhkosti, než dovolují normy. Proto bylo třeba budovu odizolovat celoplošnou injektáží. Nálezy mykologa pak objevily v dřevěných konstrukcích plísně a hniloby, na dvou místech se našla dřevomorka. Proto i dřevěné krovy musejí být vyměněny za nové.
To vše rekonstrukci prodražuje a prodlužuje. „Rekonstrukce památkových objektů jsou vždycky komplikované. Zvlášť, když nejsou dlouho v provozu, jako tomu bylo u Bubenečského ná­draží. Projektování, spolupráce s památkáři i skrytá nemilá překvapení prodlužují proces přípravy i zvyšují náklady. Nám se na rozdíl od jiného opuštěného ­nádraží Praha – Vyšehrad daří revi­talizovat krásnou starou nádražní budovu ku prospěchu veřejnosti,“ vysvětluje místostarosta pro majetek Petr Prokop (STAN) a dodává že budova by se měla otevřít veřejnosti během jara příštího roku.
„Po letech průtahů se konečně stavba rozjela a snad se včas dokončí, to zpoždění oproti plánu je velké a zbytečné a bohužel vychází z chyb radnice. Ale jak se říká, konec dobrý, všechno dobré, věřím, že místo přispěje ke zlepšení života na šestce jak po stránce kulturní, tak i volnočasové,“ dodává zastupitel Ondřej Chrást (Piráti).

Stanice 6
V budově nádraží bude fungovat volnočasové centrum Stanice 6. Tento projekt vybrala radnice jako nejlepší z padesáti přihlášených. Jeho autory jsou Richard Preisler, Martin Kontra a Martin Krba, kteří stojí za úspěšným projektem Bajkazyl. V budově nádraží vznikne kulturní a společenské centrum, v galerii budou vystavovat díla místní umělci, chybět by neměla půjčovna inline bruslí a kol a cykloopravna. Peron a okolí budovy budou nově vydlážděny, upraví se chodník a vzniknout by tu měla i nová parkovací místa.